Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 19 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Maarten van Rossem maakt gehakt van Amsterdam: ‘Wat een klotestad’

Maarten van Rossem heeft een afschuwelijke week achter de rug. De Utrechter moest namelijk twee keer afreizen naar Amsterdam. In zijn podcast steekt hij zijn mening over de hoofdstad niet onder stoelen of banken.

In Maarten van Rossem – De Podcast geeft de historicus wekelijks zijn kijk op de actualiteit.

Maarten van Rossem gaat los op Amsterdam

Van Rossem vertelt dat hij afgelopen donderdag om 13.00 uur een lezing moest houden bij cultuurhuis Felix Meritis. Aanvankelijk vindt hij het voorstel om de taxi om 11.30 uur te laten komen ‘een beetje overdreven’, maar dat blijkt helemaal geen gek idee te zijn. „Je kunt niet eens meer zeggen dat het in Amsterdam druk is, het is een totaal onoverzichtelijke, hopeloze chaos. Dat lijkt mij de beste beschrijving. We bleken via een volkomen geschifte route richting de Keizersgracht te moeten gaan.”

Als hij na een ‘na een héél ingewikkelde omweg’ aankomt bij de Keizersgracht, waar Felix Meritis huist, is de straat deels afgezet. „Daar stond ik: nog steeds ruim een kilometer van de ingang van Felix Meritis. Ik heb in het warme weer en met mijn gebrekkige mobiliteit vrij fors moeten stappen om ongeveer één minuut voor enen binnen te komen. Je begrijpt dat ik enorm verontwaardigd was over deze hele gang van zaken. Wat een klotestad is het toch. Ik zou wel willen zeggen: wat een kutstad, maar dat mag je niet zeggen.”

Van Rossem haalt de plannen om de binnenstad van Amsterdam autoluw te maken aan. „Daar zijn ze al zéér naar op weg met dit magistrale project. Uiteindelijk zul je de binnenstad van Amsterdam niet meer kunnen bereiken. Iedereen die de komende jaren een lezing of een congres wil houden: doe dat niet in de binnenstad van Amsterdam. Voor iedereen die niet vlot ter been is of toevallig in de buurt woont, is het een ondoenlijke zaak.”

‘Onoverzienbare massa van toeristen’

Volgens Van Rossem hebben ze anderhalf uur gedaan over een rit van een halfuurtje. „Je weet het, maar je bent toch verrast dat in de hele binnenstad en in de rand een onoverzienbare massa van toeristen rondslentert. Veel vaart zit er niet in, ze zijn nauwelijks te passeren. Op kruispunten trekken ze voorbij als zieke zebra’s. Wat er toch met die stad mis? Ik kan het niet anders zeggen: het is een dieptrieste vertoning. Dat je je eigen binnenstad naar de klote helpt, dat moet toch beter te organiseren zijn dan deze chaos die ze daar gecreëerd hebben.”

Ook op de terugreis was het weer hommeles. „Dan moet je terug en dan ben je opnieuw de klos. Die taxichauffeur voor de terugweg was al volledig verzenuwd, maar hij was er wel in geslaagd om bij Felix Meritis te komen. Die was bang dat hij een bon zou krijgen, want met de auto mag je je nauwelijks vertonen daar.”

Dikke pech voor Van Rossem: afgelopen vrijdag moest hij wéér naar Amsterdam voor opnames met Emma Wortelboer. „We waren verrassend vroeg klaar. Dus ik dacht: hè, lekker vroeg klaar, in een halfuurtje ben ik in Utrecht, kan ik nog even lezen of werken, geweldig. Ik was 15.00 uur klaar, maar ik was iets over half 5 terug in Utrecht. Alles wat je doet in Amsterdam of in de buurt kost je een uur extra heen en een uur extra terug. Dat is toch absurd. Welke idioot organiseert nu iets in het centrum van Amsterdam? Dat is de laatste plek in Nederland waar je iets moet organiseren.”

Energie: waarom je de was het beste kunt doen als de zon schijnt (geldt ook voor de vaatwasser)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.