Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Entertainment 22 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Komiek Barry Humphries, bedenker Dame Edna, overleden: ‘Volledig zichzelf tot het einde’

Komiek Barry Humphries, die wereldwijd beroemd werd dankzij zijn alter ego Dame Edna, is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat melden Australische media, waaronder The Sydney Morning Herald. Dame Edna stond bekend om haar satire, lila haar en extravagante brillen.

Ook had Dame Edna een aantal eigen praatprogramma’s. Afgelopen week werd bekend dat de komiek was opgenomen in het ziekenhuis.

Australische komiek overleden

Australische media meldden toen dat Humphries met complicaties kampte na een heupoperatie. Die operatie was nodig na een val in februari. Wekenlang heeft de komiek de bezorgdheid over de ernst van zijn toestand weggewuifd, aldus Australische media. In maart was Humphries ervan overtuigd dat hij snel weer op de been zou zijn en plande hij een tournee door het land. „Hij was volledig zichzelf tot het einde, en verloor nooit zijn briljante geest, zijn unieke humor en vrijgevigheid van geest”, zei zijn familie vandaag in een verklaring.

De Australiër bedacht Edna Everage in 1955 en veroverde daar de hele wereld mee. In 1974 kende Edna zichzelf de titel ‘Dame’ toe. Kopstukken uit alle geledingen van de samenleving waren graag te gast in de talkshows van de Dame. Daarnaast sprak de acteur de stemmen in voor veel animatiefilms. Zo was hij de vegetarische haai Bruce in de Pixar-klassieker Finding Nemo uit 2003.

‘Dame Edna is niet meer’

Vakgenoten reageren bedroefd op het nieuws van het overlijden en roemen het talent van Humphries. De Australische premier Anthony Albanese heeft via sociale media zijn waardering uitgesproken voor de „absoluut unieke” komiek en diens „scala aan personages.” „Maar de helderste ster was altijd Barry zelf”, aldus Albanese. „Moge hij in vrede rusten.”

Op sociale media stromen reacties binnen over de dood van de Australische komiek. „Weer een bijzonder iemand die van ons wegvalt”, schrijft Henk Krol, voormalig Tweede Kamer-lid. Een andere twitteraar schrijft: „Met een ongelooflijke humor, satiricus, schrijver was hij absoluut one-of-kind, hij was zowel begaafd als een geschenk.”

https://twitter.com/EddyTimmermans1/status/1649736466161885189

https://twitter.com/spencolas/status/1649736193888714756

https://twitter.com/doetietsmettaal/status/1649731510071599104

https://twitter.com/HenkKrol/status/1649732062461435905

Nepinterview met Michael Schumacher verschenen in Duitsland, hoofdredacteur ontslagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.