Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Entertainment 24 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Poepsmerende choreograaf Marco Goecke toch niet meer welkom bij Nederlands Dans Theater

Choreograaf Marco Goecke had al snel door dat het ondersmeren van een criticus met poep niet zijn meest geweldige keuze was. Maar die ‘niet zo geweldige keuze’ kost de choreograaf nu ook zijn baan bij het Nederlands Dans Theater (NDT) in Den Haag.

„Het NDT laat weten dat we de positie van Marco Goecke als associate choreographer opschorten”, schrijft het dansgezelschap in een nieuw statement.

Excuses Goecke niet goed genoeg

Het nieuwe statement van het NDT volgt op een brief van tientallen Nederlandse dans- en theaterrecensenten waarin ze het dansgezelschap vroegen op te komen voor de persvrijheid. De aanleiding voor deze brief was de aanval van Goecke op recensent Wiebke Hüster, die zijn voorstelling In the Dutch Mountains, „slaapverwekkend en gek gemaakt”, vond. Uit woede smeerde Goecke poep in het gezicht van de criticus.

In een interview met het Duitse NDR liet Goecke al snel weten dat hij zelf ook geschrokken was van zijn actie. Hij erkende dat dat ‘geen geweldige keuze’ was. „Natuurlijk is het sociaal niet oké om over te gaan tot zoiets, ik ben niet iemand die dit soort dingen eerder heeft gedaan. Ik ben dan ook een beetje geschrokken van mezelf.”

Ondanks de actie van Goecke, besloot het NDT toch door te gaan met de tournee van zijn voorstelling. Iets waar de tientallen Nederlandse dans- en theaterrecensenten niet blij mee waren. „In uw verklaring stelde u dat Goecke zich inmiddels ‘rekenschap’ gaf van zijn daad. Daarom kon uw tournee van In the Dutch mountains gewoon worden voortgezet. Wat helaas ontbrak in uw verklaring was een substantieel deel van Marco Goeckes ‘excuses’”, aldus de recensenten.

Samenwerking met Goecke opgeschort

De briefschrijvers wilden van het NDT weten hoe het gezelschap in de toekomst de relatie ziet met journalisten. Verder meldden ze dat ze het werk van Goecke niet meer zullen recenseren als hij niet „met serieus te nemen excuses” komt. Het NDT liet daarop weten het poepincident in alle toonaarden af te keuren. „Als we dat niet duidelijk genoeg hebben gesteld, dan spijt ons dat. Ook het NDT ziet deze gebeurtenis als een aanval op de persvrijheid.”

Het NDT heeft daarom toch besloten om de samenwerking met Goecke op te schorten. „Dat houdt in dat hij het komend seizoen geen nieuw werk meer zal creëren. We zullen het uitvoeren van Marco Goeckes bestaand repertoire, gemaakt in samenwerking met de dansers en het team van het NDT, voortzetten.”

Vorige week werd Goecke al ontslagen door het Staatstheater Hannover, waar hij balletdirecteur was.

Crowdfunding gestart om Bevrijdingsfestival te redden: ‘Kabinet moet in actie komen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Poepsmerende choreograaf Marco Goecke toch niet meer welkom bij Nederlands Dans Theater
Sluiten