Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 26 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Beau van Erven Dorens vond tafelplakker intimiderend en bedreigend: ‘Haalde ineens iets uit zijn binnenzak’

In Jan-Willem Start Op op NPO Radio 2 ging het vanochtend over „het verhaal waar iedereen het over heeft”: de lijmactie van klimaatactivist Jelle de Graaf. Samen met de presentator van dienst, Beau van Erven Dorens, blikken ze terug. 

Bij Jinek, het programma dat Van Erven Dorens tijdelijk presenteert omdat Eva Jinek corona heeft, was de activist te gast om te spreken over „kleine, symbolische acties die een grote impact hebben”. Ineens beklom hij de tafel waaraan Van Erven Dorens en de andere gasten zaten en lijmde hij zich vast aan zijn handen. De beveiligers probeerden hem tijdens de reclame van tafel te halen, waarop de activist hen toebeet „dat ze hem daarmee kunnen beschadigen” en zijn „veiligheid op het spel staat”. De beveiligers droegen de tafel daarna met De Graaf erop weg, maar niet veel later trok hij zelf zijn handen los.

Beau van Erven Dorens: ‘De Graaf was heel zenuwachtig’

Jan-Willem Start Op-presentator Jeroen Kijk in de Vegte begint het gesprek met Van Erven Dorens verwonderd: „Je bleef zo rustig.” Van Erven Dorens: „Na het terughoren denk ik dat het best wel intimiderend en bedreigend is wat hij deed. Ik dacht: ik kijk eerst even wat er allemaal gebeurt, ik doe het gewoon rustig aan. En dat heb ik toen maar volgehouden. Het was een spannend moment, moet ik zeggen.”

Van Erven Dorens en zijn redactie wisten niet dat De Graaf dit van plan was. „Nee, totaal geen idee. Dat is misschien naïef, maar hij was een ontzettend aardige, nette kerel. Ik vond hem aan tafel wel behoorlijk zenuwachtig en dan ga ik altijd van tevoren een beetje kletsen, een beetje sweettalken, iemand een beetje kalmeren en geruststellen. En dat kwam eigenlijk niet goed, ook in het programma niet. Toen dacht ik: die is wel héél zenuwachtig.” 

Ook nadat Van Erven Dorens het woord aan iemand anders gaf, werd De Graaf maar niet rustiger. „En toen pakte hij dus iets uit zijn binnenzak. Heel even, heel even, dacht ik: ai, wat gebeurt hier”, vertelt hij. „En toen dacht ik al: oh ja, het is een actie. Maar in het begin ben je toch best wel op je qui-vive van: oh God, als er iets verschrikkelijks gebeurt, dat wil ik niet hebben.”

‘Boodschap werd ondergesneeuwd door actie’

Van Erven Dorens vindt desondanks dat „die vent een goed punt heeft”. „Het is jammer dat hij dat niet wat eloquenter, wat rustiger, wilde vertellen aan mij. Ik gaf hem drie keer de kans: ‘Vertel je verhaal, je hebt een superactie hier. Je hebt het heel goed gedaan. Je hele achterbaan is tevreden. Maak ons nou ook gelukkig. Dit is een beetje irritant op die manier, want de andere gasten wil ik ook aan het woord laten.’ En hij ratelde maar door en ratelde maar door. Maar ik dacht: ik blijf gewoon lekker rustig. Ik kan ook best wel driftig zijn, maar daar heeft natuurlijk niemand wat aan.”

De presentator had nog even het idee om de activist met tafel en al in de hoek te zetten, maar hij was bang dat hij dan ging schreeuwen. „We hebben toen geprobeerd hem naar buiten te tillen, maar omdat die tafel niet helemaal door de deur ging, viel hij er vanzelf af. Dus die lijm was ook niet heel sterk.” 

Volgens de tijdelijke Jinek-presentator is De Graaf daarna rustig naar huis gegaan en heeft hij niets aan de actie overgehouden. Van Erven Dorens vindt dat de boodschap is ondergesneeuwd door de actie. „In the end, was het toch onprettig en de boodschap ging ten onder”, zegt hij. „Mijn zoon is echt 100 procent klimaat en die was echt woedend. Die zei: ‘Dit is niet mijn verhaal. Ik ben met mijn vrienden bezig om iets bij te dragen aan de wereld, maar op deze manier komen we er niet.’ Hij voelde zich totaal niet vertegenwoordigd.”

Johan Derksen zegt dat Rico Verhoeven ‘iets te weinig hersens’ heeft, maar bindt daarna snel in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beau van Erven Dorens vond tafelplakker intimiderend en bedreigend: ‘Haalde ineens iets uit zijn binnenzak’
Sluiten