Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Entertainment 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

One Flew Over The Cuckoo’s Nest-actrice Louise Fletcher overleden

Actrice Louise Fletcher is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Fletcher was vooral bekend van haar vertolking van Nurse Ratched, de akelige verpleegster uit de film One Flew over the Cuckoo’s Nest uit 1975.

Fletcher is in haar slaap, omringd door familie in haar huis in Frankrijk, gestorven, vertelde haar agent David Shaul vrijdag aan The Associated Press. Waaraan ze is overleden heeft Shaul niet bekend gemaakt.

One Flew over the Cuckoo’s Nest

Fletcher begon haar Hollywoodcarrière eind jaren 50 met verschillende gastrollen in televisieseries. Ze stopte halverwege de jaren 60 tijdelijk met acteren om zich op haar gezin te richten. In 1974 maakte ze haar comeback in de film Thieves Like Us.

Niet lang na de opnames van die film castte regisseur Milos Forman haar voor de legendarische rol als Nurse Ratched in One Flew over the Cuckoo’s Nest, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1962. De rol leverde de actrice een Oscar op. In haar memorabele toespraak nadat ze het beeldje in ontvangst had genomen bedankte Fletcher haar ouders, die beiden doof waren, in gebarentaal. One Flew Over the Cuckoo’s Nest werd de eerste film sinds 1934’s It Happened One Night die won voor beste film, beste regisseur, beste acteur, beste actrice én beste scenario.

„Ik was de laatste persoon die werd gecast”, herinnert ze zich in een interview uit 2004. „Pas toen we halverwege de opnames waren, realiseerde ik me dat de rol eerst was aangeboden aan andere actrices die niet zo vreselijk op het scherm wilden verschijnen.”

Fletcher bleef tot op hoge leeftijd actief in Hollywood

De actrice bleef tot op hoge leeftijd actief in de film- en televisiewereld. Zo was ze in de jaren negentig bijvoorbeeld te zien in serie Star Trek: Deep Space Nine. Ook kreeg ze in 1996 en 2004 een Emmy-nominatie voor haar gastrollen in Picket Fences en Joan of Arcadia. Een van haar laatste rollen was die van Peg Gallagher in de serie Shameless.

Treinreizigers urenlang gestrand op Amersfoort Centraal door NS-storing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
One Flew Over The Cuckoo’s Nest-actrice Louise Fletcher overleden
Sluiten