Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Charly Luske: ‘Jeroen Rietbergen is gewoon een flirt’

Zanger en acteur Charly Luske heeft tegen Panorama een boekje opengedaan over het The Voice-schandaal en hoe hij het heeft ervaren toen hij in opspraak kwam.

Luske deed in 2011 zelf mee aan The Voice of Holland. „Ik heb mazzel dat ik een man ben en ik was toen al 33, dus ik ben niet door iemand geknepen of nageroepen.” Hij zegt nooit iets te hebben gezien of gemerkt van de misstanden. „Ik ken Jeroen al twintig jaar en Jeroen is gewoon een flirt. Maar ik heb hem nog nooit aan iemand zien zitten of zoiets zien doen. Maar goed: dat heb ik ook met Marco, Ali, al die aantijgingen die er zijn. Je bent nooit ergens bij.”

Hij wijst op de neveneffecten van het „schoon schip” maken nadat het grensoverschrijdend gedrag aan het licht kwam. „Er zijn verliezers aan alle kanten. Ook de zangers bijvoorbeeld: al die filmpjes van iedereen die heeft meegedaan zijn van YouTube gehaald. Mijn legacy is weg, omdat ik in het programma hebben gezeten. Zijn de slachtoffers van de misdragingen niet genoeg? Van honderden mensen die er niets mee te maken hebben gehad wordt hun brood ontnomen.”

‘Je moet voorzichtig zijn met trial by media’

Hij waarschuwt voor het verkeerd beschuldigen van mensen. „Er zijn ook al van een paar dingen bewezen dat die niet gebeurd zijn. Dus je moet gewoon voorzichtig zijn met trial by media. En fout is fout, maar hoe ga je het rectificeren als het niet zo blijkt te zijn? Die carrières zijn kapot”, zegt hij. „Er moet goed onderzoek gedaan worden. Als blijkt dat het zo is, dan is het zo, en dan zijn er misdragingen geweest. Als blijkt dat het niet zo is: hoe krijg je dat goed? Of als 1 procent maar waar is bijvoorbeeld: wat dan? Dat krijg je niet meer recht. Die carrière is misschien wel klaar. En dat vind ik heel ingewikkeld aan het medialandschap van nu.”

Luske vindt de cancel culture ongezond. „Moeten wij met zijn allen al die mensen de hele tijd aan de hoogste boom gaan ophangen? Dat is sensatiezucht. Ik heb daar gewoon niets mee. Ik heb daar zelf ook last van gehad. Dat is niet gezond, dat mensen daar zo op duiken, als gieren.” 

Charly Luske was zelf ook een tijdje onderwerp van gesprek

Hoewel niet in dezelfde mate als de hoofdrolspelers van het The Voice-schandaal, kwam Luske zelf eerder dit jaar ook in opspraak. Via het online programma Roddelpraat kregen we in geuren en kleuren te horen dat hij zich niet zo netjes heeft gedragen binnen zijn relatie met Tanja Jess. Ook dat wordt in het gesprek nog even aangesneden. „Het framen, er dingen bij verzinnen, dat vind ik heftig. Je staat op een gegeven moment met je rug tegen de muur. Je kunt tegenwoordig de meest verschrikkelijke dingen roepen op je eigen kanaal of op tv. Je moet er maar zin in hebben en tijd voor hebben om dat weer recht te krijgen. Het is heel makkelijk om iemands carrière schade aan te brengen.”

Luske zegt zelf ook veel veel steunbetuigingen te hebben gehad. „Ik heb geluk gehad dat ik duizenden reacties heb gehad van mensen die zeggen: wat gaat Nederland dit aan? Dit is tussen jullie.” Nadat mensen hem bemoedigend aanspraken in een club, dacht hij: „Ja, je hebt gelijk: ik ben gewoon een pannenkoek geweest, maar nu schouders eronder.”

Bijna alles wordt duurder: deze producten vormen de uitzondering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.