Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Entertainment 29 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Betrapt: deze BN’ers hebben de meeste nepvolgers op Instagram

Wellicht kijk je weleens met een jaloerse blik naar het hoge aantal volgers van BN’ers, maar het is niet allemaal goud wat er blinkt: sommige van deze volgers zijn namelijk hartstikke nep. TechTiek onderzocht welke Nederlandse sterren de meeste nepvolgers op Instagram hebben.

Met een speciale tool namen zij de 300 grootste Nederlandse Instagram-accounts onder de loep. Om een volger als nep te  bestempelen, wordt er gekeken naar de volgende criteria: een ontbrekende profielafbeelding, de volgerverhouding, hoelang het account bestaat, het aantal posts en een ontbrekende bio.

Yvonne Coldeweijer op de eerste plek

De BN’er met veruit het hoogste percentage nepvolgers is… juicekoningin Yvonne Coldeweijer. Ze heeft maar liefst 56 procent aan spookvolgers. Saillant detail: Coldeweijer betichtte influencer Anna Nooshin er vorig jaar van tienduizenden volgers te hebben gekocht. Gevalletje de pot verwijt de ketel? Dat hoeft niet per se: er zijn meerdere redenen waarom iemand veel nepvolgers kan hebben. Natuurlijk kunnen ze zijn gekocht door de Instagrammer zelf, maar ook door iemand anders – als een vorm van sabotage. Door een concurrerend Instagram-account bijvoorbeeld, of een volger die meer kans wil maken op een weggeefactie. Ook kunnen de volgers simpelweg inactief zijn in plaats van nep. Bovendien heeft elk groot Instagram-account altijd een bepaald percentage aan nepvolgers. Bij grotere accounts (100.000 volgers of meer) zit dit percentage tussen de 20 en 30 procent, bij kleinere account tussen de 10 en 20 procent.

Na Coldeweijer hebben programmamaker en modeontwerper Olcay Gulsen (44 procent), YouTuber Jiami Jongejan (40 procent), model Sylvia Geersen (38 procent) en YouTuber Tekse de Schepper (36 procent) in verhouding de meeste nepvolgers. Ook politici zijn meegenomen in het onderzoek. Daarbij ‘won’ het account van DENK-voorman Farid Azarkan met 23 procent.

Enzo Knol heeft absoluut gezien de meeste nepvolgers

Als we naar de absolute getallen kijken, ontstaat een ander lijstje. YouTuber Enzo Knol spant de kroon met 480.000 nepvolgers, gevolgd door kickbokser Rico Verhoeven (400.000), YouTuber Dee (393.000), rapper Boef (386.000) en actrice en presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen (358.000). Coldeweijer staat op de zesde plek van deze lijst.

De Instagrammers met de minste nepvolgers zijn Meester Mark, mediapersoonlijkheid Martien Meiland, rapper Vjeze Fur en programmamaakster Floortje Dessing. Zij hebben allen 7 procent aan nepvolgers en delen de gezamenlijke eerste plek. Het accounts met absoluut gezien de minste nepvolgers is van presentatrice Saar Koningsbergen (10.000).

Kopen van nepvolgers op Instagram mag niet

Zes influencers zijn eerder dit jaar nog op matje geroepen door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), omdat zij op grote schaal nepvolgers en neplikes hadden gekocht. Dit soort aankopen zijn verboden, omdat het consumenten kan misleiden. Bedrijven of influencers die dit doen, riskeren dan ook een boete.

Manifest onderwijsorganisaties: ‘Veel schoolgebouwen ongeschikt voor goed onderwijs’

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Betrapt: deze BN’ers hebben de meeste nepvolgers op Instagram
Sluiten