Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Art Rooijakkers vreesde door stemproblemen voor einde carrière

Art Rooijakkers vreesde het afgelopen jaar voor het einde van zijn loopbaan als radio- en televisiepresentator door stemproblemen. „Als praten je beroep is en je stem valt weg, wie ben je dan nog? Ik hou van communiceren, van vragen stellen en ik ben graag ad rem. Wat blijft daarvan over als je nauwelijks nog verstaanbaar bent?” vertelde Rooijakkers vrijdag tegen de Volkskrant.

De problemen met zijn stem begonnen in de zomer van 2021, toen hij de voice-overs van het RTL-programma B&B Vol Liefde had ingesproken. Omdat hij daarnaast ook nog een radioprogramma presenteerde en de opnames van een andere tv-show alweer waren gestart, belastte hij zijn stembanden zodanig dat er een zwelling ontstond. Het granuloom, zoals de zwelling heet, moest worden weggesneden.

Rooijakkers moest keer op keer onder het mes

Na de eerste operatie en wat stemrust ging het in de winter van 2021 opnieuw mis tijdens de opnames van Expeditie Robinson in Zanzibar. Rooijakkers ging nog een keer onder het mes, maar zonder succes: de granuloom keerde niet veel later weer terug. „Zelfs mijn arts zag het op dat moment somber in. Hij had steeds dat laconieke optimisme dat artsen met elkaar gemeen hebben en nu opeens leek hij het roer een beetje kwijt. Wat moest ik dan nog?”, aldus Rooijakkers.

„Ik hield krampachtig vast aan mijn werk, het voelde alsof ik zonder baan een belangrijk deel van mijn identiteit zou kwijtraken. Toen het er zo slecht voor stond, realiseerde ik me dat iets anders in mijn leven van veel grotere betekenis is. Hoe sentimenteel dat ook mag klinken, ik wilde mijn dochters weer kunnen voorlezen.”

Vierde operatie een succes voor Rooijakkers

Pas na verdere studie én een gesprek met de Amerikaanse dokter die zanger John Mayer van zijn eveneens zeer hardnekkige granuloom heeft genezen, had de arts van Rooijakkers succes. „Ik denk dat je weer kunt gaan voorlezen”, zou de dokter volgens Rooijakkers hebben gezegd na de vierde operatie.

Rooijakkers is inmiddels voorzichtig weer aan het werk en hij gaat bewuster om met zijn stem. „Laten we het niet te veel dramatiseren, want er zijn ergere dingen. Ik was er niet aan doodgegaan. Maar ik ging er altijd, zonder nadenken, van uit dat mijn lichaam functioneert. Nu weet ik: er hoeft maar dít te gebeuren en je toekomst is voor altijd anders.”

One Flew Over The Cuckoo’s Nest-actrice Louise Fletcher overleden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Art Rooijakkers vreesde door stemproblemen voor einde carrière
Sluiten