Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 15 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Zelenski wil Songfestival ‘in Marioepol’, regisseur denkt dat Rotterdam ook kan

Oekraïne ligt op veel plekken nog in puin en dat geldt ook voor de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol. Die stad is zo goed als verwoest, maar dat is de plek waar de Oekraïense president Volodimir Zelenski het Eurovisie Songfestival wil organiseren. Dat liet hij afgelopen nacht weten op Instagram.

„Wij zullen ons best doen om de deelnemers en gasten van Eurovisie te ontvangen in Marioepol”, reageerde Zelenski op de winst van Oekraïne. De band Kalush Orchestra won de 66ste editie van het Eurovisie Songfestival dankzij stemmen van het publiek. Zelenski bedankte de Songfestivalact en „iedereen die op ons heeft gestemd”.

Wie het Eurovisie Songfestival wint, mag het evenement daarna organiseren. Maar omdat er in Oekraïne oorlog is, is het nog maar de vraag of dat volgend jaar gaat lukken. Wij spraken een Songfestivalkenner over de vraag ‘wat gebeurt er als Oekraïne wint?‘.

Zelenski: ‘Oekraïne volgend jaar gastheer Eurovisie Songfestival’

De EBU, verantwoordelijk voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival, heeft nog geen besluit genomen. Zelenski is echter duidelijk. „Volgend jaar is Oekraïne gastheer!” Frontman Oleh Psiuk van Kalush Orchestra verwacht ook dat het Songfestival volgend jaar gewoon „in een nieuw en gelukkig Oekraïne” kan plaatsvinden, zei hij na afloop tijdens een persconferentie.

Psiuk noemde de overwinning in oorlogstijd erg belangrijk. „De Oekraïense cultuur wordt aangevallen en wij tonen aan dat de cultuur en muziek in leven zijn en hun eigen betekenis hebben.”

‘Rotterdam optie voor nieuwe editie Songfestival’

Mocht het niet lukken om het Songfestival in Oekraïne te organiseren, dan is Rotterdam ook nog een optie. Dat denkt regisseur Marnix Kaart, vorig jaar verantwoordelijk voor de regie van het Eurovisie Songfestival in Nederland. Volgens hem zou dat „fantastisch” zijn. Kaart zorgde dit jaar voor de Nederlandse regie vanuit Turijn.

Wel denkt hij dat Europa het samen zou moeten doen. „Dat zou een mooi gebaar zijn. Dus niet alleen met Nederland”, stelde Kaart. Ook de financiën moeten dan met elkaar gedeeld worden. „Dan is dat volgens mij een mogelijkheid.”

Spanje en IJsland schuiven zichzelf ook naar voren

Ook Spanje heeft aangegeven het muziekfestijn wel te willen organiseren, in plaats van Oekraïne. Dat meldde de Spaanse krant El Confidencial gisteren, op basis van bronnen. De omroep RTVE zou hebben aangeboden het Eurovisie Songfestival 2023 te willen organiseren.

Volgens El Confidencial wil RTVE het plan in ieder geval gaan bespreken met de European Broadcasting Union (EBU), de overkoepelende organisatie van het liedjesfestijn. RTVE heeft dit nieuws zelf niet bevestigd. Ook IJslandse media hebben gemeld dat de RÚV de taak wel ziet zitten, al is ook hier een officiële reactie vooralsnog uitgebleven.

Mocht Spanje het festival mogen organiseren, dan zou dat voor het eerst sinds 1969 zijn. De Spaanse inzending Chanel, die meedeed met het liedje SloMo, werd derde.

Weinig verrassende uitkomst Eurovisie Songfestival, deze dingen vielen wél op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zelenski wil Songfestival ‘in Marioepol’, regisseur denkt dat Rotterdam ook kan
Sluiten