Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Entertainment 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Will Smith trekt zich terug als lid Oscar-organisatie: ‘Mijn handelen was schokkend en pijnlijk’

De Amerikaanse acteur Will Smith heeft gisteren zijn lidmaatschap van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences opgegeven. Aanleiding is de klap die Smith tijdens de Oscaruitreiking uitdeelde aan presentator Chris Rock en de disciplinaire procedure die de Academy daarop startte.

In een verklaring schrijft Will Smith dat hij het vertrouwen van de Academy heeft geschonden. Ook zegt hij dat hij zijn collega-acteurs die genomineerd waren voor een Oscar of er één wonnen de kans ontnam om hun succes te vieren. Verder betuigt de acteur in de verklaring opnieuw spijt. „Ik wil eraan werken om te garanderen dat ik nooit meer zal toestaan dat geweld het wint van verstand.”

Toekomstige nominaties mogelijk

Nu hij zijn lidmaatschap heeft opgezegd, kan Smith niet meer meestemmen voor de Oscars. Ook kan hij geen evenementen bezoeken die de Academy organiseert. Volgens de The Washington Post heeft zijn beslissing geen gevolgen voor de Oscar die hij afgelopen week zelf won voor de beste mannelijke hoofdrol, tenzij de Academy besluit om hem die af te nemen. Ook kan Will Smith in de toekomst gewoon voor een Oscar genomineerd worden.

Smith sloeg Chris Rock omdat die een grap maakte over het haar van de vrouw van Smith, de actrice Jada Pinkett-Smith, die lijdt aan de haarziekte alopecia. De Academy liet daarop eerder deze week weten ‘passende maatregelen’ te nemen tegen Smith. Wat deze maatregelen precies zijn, is nog niet duidelijk. In een brief aan de leden staat dat het proces enkele weken zal duren.

Organisatie verontwaardigd over handelen Will Smith

Verder zei de organisatie ‘overstuur en verontwaardigd’ te zijn. „De uitzending van de 94ste Oscars was bedoeld als een viering van de vele mensen in onze gemeenschap die het afgelopen jaar ongelooflijk werk hebben verricht. We zijn boos en verontwaardigd dat die momenten werden overschaduwd door het onaanvaardbare en ongewenste gedrag op het podium.” Lidmaatschap van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences is uitsluitend op uitnodiging van het bestuur.

Politie was bereid Will Smith tijdens Oscars te arresteren: ‘Dit is geweldpleging’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Will Smith trekt zich terug als lid Oscar-organisatie: ‘Mijn handelen was schokkend en pijnlijk’
Sluiten