Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Entertainment 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Sonja Bakker-rel gaat door, aangifte vanwege plagiaat: ‘Keihard bewijs voor’

Sonja Bakker heeft een aangifte aan haar broek hangen, na haar interview in het programma Hoge Bomen. Schrijfster Bea Pols meldde zich na het programma bij advocaat Carlo Liefting, die al een aangifte tegen Sonja Bakker had ingediend. Pols steunt hem nu in die zaak, bevestigt hij na berichtgeving van Shownieuws.

Bakker was vooral geëmotioneerd in Hoge Bomen. Ze vertelde daar hoe ze de plagiaatrel rond haar dieetboeken heeft ervaren. Boosheid voerde de boventoon, omdat volgens haar „alles wat ik zei werd verdraaid”. Daarnaast voelde ze zich „heel klein”. Jeroen van der Boom, presentator van het programma, vroeg aan Bakker of ze voelde dat mensen dachten ‘daar heb je dat wijf dat alles gestolen heeft’.

September vorig jaar gaf Bakker zelf de plagiaat toe, toen kreeg ze ook doodsbedreigingen.

Hieronder kun je het fragment van Hoge Bomen terugkijken:

Aangifte van plagiaat tegen Sonja Bakker

„Pols heeft inderdaad contact met me gezocht en zei dat ze me kan helpen”, reageert Liefting op de steun van de schrijfster. „En het is natuurlijk ook in haar eigen belang om hier achteraan te gaan.” Jaren geleden kwam Pols al naar buiten met de beschuldiging dat Bakker recepten van haar gestolen zou hebben. Zo zou een van Sonja’s boeken wel heel veel overeenkomsten hebben met Pols’ boek Ontwikkel weer liefde & respect voor je lichaam uit 2003.

Liefting heeft van Pols een boek ontvangen met daarin naar eigen zeggen „keihard bewijs” van plagiaat. „Dat boek vol voorbeelden van plagiaat heb ik doorgestuurd naar de officier van justitie. Ik ben nog in afwachting van hun standpunt en ga dan kijken hoe ik het verder aanpak”, aldus Liefting. Er hebben zich verder nog geen anderen bij hem gemeld.

‘Over de rug van mensen met een kleiner platform zoveel geld verdienen’

Die aangifte van Liefting zelf lag er dus al. Hij deed dat omdat hij het onacceptabel vindt dat Bakker volgens hem doorgaat met het plegen van plagiaat, ondanks het feit dat ze had beloofd daarmee op te houden. „Het irriteert me echt dat ze over de rug van mensen met een kleiner platform zo veel geld verdient”, zei Liefting toen. „Er moet iemand aangifte doen om de bal aan het rollen te krijgen, dus dan doe ik dat maar.”

Meerdere foodbloggers en diëtisten hebben de afgelopen jaren gezegd dat Bakker recepten van hen heeft gekopieerd voor haar eigen boeken. Inmiddels heeft ze geschikt met alle mensen van wie ze heeft gekopieerd.

Kijkers ontroerd door vader-dochter reis in Mijn Vader de Gelukszoeker: ‘Prachtig’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sonja Bakker-rel gaat door, aangifte vanwege plagiaat: ‘Keihard bewijs voor’
Sluiten