Johnny de Mol reageert in podcast op wangedrag Jeroen Rietbergen: ‘Linda is sterk’

In de podcast 30 Minuten Rauw spreekt maker Ruud de Wild met Johnny de Mol. In de aflevering, waarbij Johnny aan één stuk door de vragen van Ruud beantwoordt, komt ook het seksueel wangedrag bij The Voice aan bod, waarbij de (ex-)partner van Linda de Mol, bandleider Jeroen Rietbergen, betrokken was. „Het grootste verdriet dat ik voel, zit ‘m bij Linda”.

Het onderwerp wordt aangesneden wanneer De Wild aan De Mol vraag wat voor persoon hij, emotioneel gezien, is. „Ik heb zeker weer de laatste maanden gemerkt dat je veilig voelen heel belangrijk is. Als je zo’n programma maakt, elke dag, waarin de laatste tijd kwetsbare onderwerpen besproken worden en waar je familie onder vuur lag… Als je je veilig voelt kun je én je emoties tonen, én af en toe zeggen dat je het even niet weet, of dat je echt niet snapt hoe iets zit.”

‘Verdriet, schaamte en woede’

Johnny heeft niet ervaren dat hij lastiggevallen werd rondom de situatie, vertelt hij in de podcast. „Het voelde niet als lastiggevallen worden. Ik ben die weken gewoon gaan zitten en aan iedereen gezegd van ‘vraag maar’, ook al wist ik niet of ik overal antwoord op kon geven omdat ik niet alles weet. Wat ik wel weet is dat ik niks te verbergen heb. Of dat wé niks te verbergen hebben.” Daarop vraagt De Wild of er een ‘we’ was: „Dat voelde wel zo, want er lagen een aantal mensen onder vuur.”

Maar zegt het dan toch ook iets over de vragensteller? Want Johnny is niet zijn vader of zijn tante, Linda. Dat vraagt De Wild zich af. „Ik ben er toen vanuit gegaan dat er een aantal gesprekken hebben plaatsgevonden. Dat ging bijvoorbeeld over een bepaalde tijdlijn waar iedereen over viel. Dat er veel verdriet, schaamte en woede was, dat is duidelijk.”

Grootste verdriet

Of De Mol zelf schaamte heeft gekend in de periode waarin het programma BOOS het seksuele wangedrag bij The Voice aankaartte? „Als je denkt wat Jeroen allemaal heeft gedaan, als je dat allemaal zo uitdoktert, dan voelt Linda daar heel veel schaamte. Ik voel die pijn. Dan is ‘ie ook nog de zwager van John de Mol op een plek waar veiligheid gegarandeerd zou moeten zijn. Je denkt gewoon ‘tja, tering’.”

„Het grootste verdriet dat ik voel, zit ‘m bij Linda. Maar als je alles op een rijtje gaat zetten, denk je: ‘Jezus man, you fucked up. Big time’.” De Mol vervolgt: „Hij heeft echt een bom gelegd onder het hele gebeuren. Dat is misschien het zakelijke geval, maar er zijn echt heel veel mensen die hier gewoon écht last van hebben.”

Wat Johnny de Mol raakte, waren de slachtoffers: „Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.” De Mol zegt daarnaast de ouders en broer van Jeroen Rietbergen te hebben gesproken over de situatie „Dat zijn hele nette mensen. Die hebben hem echt niet opgevoed van ‘stuur maar vieze foto’s van je weet-ik-veel-wat’. Daar moet je hulp voor gaan zoeken, wat nu ook is gebeurd.”

‘Linda is sterk’

Desondanks heeft Johnny de Mol geen moment gehad waarop hij wilde stoppen met zijn vak: „Maar ik kan me best voorstellen dat Linda met die gedachte speelt.” Heeft ze nog zin om met een gouden koffer een trap af te lopen? Vraagt Johnny zich af. „Maar Linda is sterk”, vervolgt hij. „Die komt echt wel sterk terug. Maar ook zij is gewoon een slachtoffer. Er is iets gebeurd in haar leven. Ze is haar man kwijt, ze heeft half Nederland op haar dak, werd gewantrouwd, moest zich gaan verantwoorden voor iets… Maar zij is heel sterk, zij komt er wel, zij gaat zich beraden wat ze allemaal gaat doen en gelukkig heeft ze die mogelijkheid om daarvoor te kiezen.”

„Ik ben een talkshow begonnen waarin de actualiteiten behandeld worden, dus dit moest je ook behandelen. En dat moet je doen op een manier die bij je past of hoe je in het leven staat.” Zo sluit De Mol het onderwerp af, waarna De Wild verder gaat met de volgende vraag in de dertig minuten-durende podcast.

Hartverwarmend: Frozen-actrice steekt meisje in Oekraïense schuilkelder hart onder de riem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johnny de Mol reageert in podcast op wangedrag Jeroen Rietbergen: ‘Linda is sterk’
Sluiten