Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 6 mrt 2022
Leestijd: 8 minuten

Dennis van der Geest over Million Dollar Island: ‘Chaos en bizar sociaal experiment’

Een eiland waarop honderd Nederlanders die elkaar niet kennen worden losgelaten in een strijd om 100.000 euro. Dat is Million Dollar Island (vanaf afgelopen zondagavond op SBS6). Op zoiets kun je Dennis van der Geest als presentator wel af sturen.

Million Dollar Eiland is een programma waar toekomstige kijkers nog weinig van weten. SBS6 bracht slechts een trailer de wereld in en houdt het verder nog even spannend. Voor Metro tijd om te bellen met de presentator voor wat tipjes van de sluier dus.

Dennis van der Geest is een gerenommeerd ex-judoka natuurlijk. Nederlands kampioen, Europees kampioen, wereldkampioen, bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van Athene. Werd ook DJ, maar we kennen hem de laatste jaren vooral van zijn tv-werk. Stuur deze (voormalige?) krachtpatser maar naar zo’n eiland waar een heel andere strijd wordt geleverd dan de drievoudige olympiër zelf ooit deed.

Keiharde cash in Million Dollar Island

In Million Dollar Island overleven de langste volhouders de wildernis op een Filipijns eiland twee maanden lang. Iedereen start met een polsbandje ter waarde van 10.000 euro. Met het spelen van spellen kunnen de deelnemers extra bandjes winnen, maar ook bandjes verliezen. That’s it. Aan het einde van de twee maanden krijg je het aantal bandjes dat je hebt x 10.000 euro in keiharde cash uitbetaald.

Wat een spectaculair idee zo op het eerste oog (Metro kon de eerste aflevering nog niet zien en moest het doen met trailer van 2.34 minuten).

Dennis van der Geest: „Voor mij was het zelf ook spectaculair, maar het gaat om die honderd mensen natuurlijk die twee maanden geprobeerd hebben te overleven op een onbewoond eiland. En dat op de Filippijnen. Ik steek meteen maar een veer in de reten van het productionele team. Dat ze dit spektakel met zoveel mensen voor elkaar kregen in coronatijd, daar heb ik bewondering voor. Het is ze maar gelukt. Ik kan je zeggen dat we een heel mooi avontuur hebben beleefd.”

aankomst Million Dollar Island
De aankomst van 100 deelnemers aan Million Dollar Island. Foto: MaxMore Photography

Honderd wildvreemden op één eiland, wie zijn en dóen dat? Kun je die samenvatten?

„Dat kan ik niet en dat is nou juist het goede van Million Dollar Island. Dat we honderd onbekende Nederlanders hebben met allemaal hun eigen verhaal, met een enorme diversiteit. Eén van de krachten van het programma is volgens mij dat het niet zozeer gaat om fysieke kracht en dat soort dingen. De oudste deelnemer is 71 jaar en de jongste is 19. Allebei hebben ze even veel kans om te winnen.”

Interesse buitenland voor programma John de Mol

Komt Million Dollar Island uit de koker van John de Mol?

„Het is een format van producent Monday Media en Talpa Concepts van John de Mol. Grote landen hebben al interesse om het idee te kopen.” (Amerika en Groot-Brittannië zullen al eigen versies gaan draaien, red.).

Kan het daarmee een volgende Big Brother of The Voice of Holland worden?

„Ik zou het alleen maar heel erg leuk vinden als het een groot succes wordt natuurlijk. Voor mij is het vooral leuk als het ook een succes in Nederland wordt. Maar volgens mij is alles in dit format aanwezig. Spellen, vriendschappen, intriges, spanning, noem maar op. Het lijkt een heel groot studioprogramma, maar dan op een eiland.”

Million Dollar Island Dennis van der Geest
Dennis van der Geest bij een spel van Million Dollar Island. Foto: MaxMore Photography

Hoe konden de deelnemers Million Dollar Island het beste spelen?

„Natuurlijk moet iedereen overleven op het eiland, maar je kan elkaar niet wegstemmen. Het gaat meer om vriendschappen sluiten, vanwege de polsbandjes. Het miljoen blijft altijd op het eiland. Dus als jij het eiland verlaat, moet je het bandje van 10.000 euro aan iemand anders geven. Twee maanden in je eentje in een hoekje gaan zitten te survivallen, dat gaat niet. Daar verdien je geen bandjes mee. Je gaat dus kijken naar een sociaal experiment met deelnemers van diverse pluimage. Van alles en nog wat hebben we mee. Iemand waarvan je denkt ‘die is zo naar huis’, die zit er zes weken later nog. Een ander waarvan je denkt ‘die kan z’n hele leven een survival volhouden’, die staat binnen een week huilend bij mij in de arena te vertellen dat ie opgeeft.”

Je kunt je beter gedragen in Million Dollar Island

Vriendschap kan een fortuin opleveren, is een beetje de slogan van Million Dollar Island. Mooi, maar geldt dat ook als er maar één deelnemer wint?

„Er is niet één winnaar, maar daar kan ik nog niet te veel over verklappen. Ik kan zeggen dat er een finale is en dat meer mensen de kans krijgen veel bandjes te verzilveren. Maar hoe verder je in het spel komt, des te belangrijker die vriendschappen dus zijn. Ik kan me het moment nog goed herinneren dat die honderd mensen op het eiland aan kwamen. Ik zei tegen de productie ‘wat nu?’ ‘Geen idee’, zeiden ze. ‘Tot zover hebben we het even bedacht’, haha. Je gaat dan honderd mensen zien die maar aan iets beginnen. Waar kiezen zij voor? Bij wie sluiten zij zich aan? Hoe gedragen zij zich in het begin? Wat ik wel mag verklappen: het is één grote chaos. Het duurt ook wel een paar dagen voordat er wat structuur en groepjes ontstaan. Reuze-interessant vond ik dat.”

Zijn de eilandgangers zelfvoorzienend, op een manier die we van Expeditie Robinson kennen?

„In het begin krijgen ze een basisvoorraad voedsel. En denk aan een visnet, een doek, iets waarmee je misschien een valletje kan maken. Of waar je een krabbetje mee kan vangen. That’s it. Maar het is geen uithonger-show. Het gaat echt om die vriendschappen bouwen en de spellen. Na die basisvoorraad moeten zij het wel zelf zien te rooien.”

Million Dollar Island Nadia
Deelneemster Nadia fanatiek bezig in Million Dollar Island. Foto: MaxMore Photography

Kun je wat voorbeelden van spellen in Million Dollar Island geven?

„De spellen zijn niet per se allemaal groots en meeslepend, maar soms juist klein. Het gaat dan om finesse, een beetje geluk en ook om een beetje slimheid. Het krachtelement is in de spellen niet zo groot. Je moet het zien als het stapelen van ovalen blokjes en wie daar het snelst een toren mee bouwt. En waar je gewoon een beetje behendig moet zijn. Het gaan om grappige of simpele spellen die door iedereen te winnen zijn, maar waarvan het belang heel groot is. Zo worden de kleine spelletjes opeens heel spannend. In het begin kun je ook bandjesloos over het eiland lopen en maar hopen dat iemand die vertrekt je er eentje geeft. Maar verderop in de strijd kan een spelletje ook gaan om een ton. Dan krijgt de winnaar alle bandjes en degene die ze allemaal verliest, moet van het eiland af.”

Verschil tussen arm en rijk in de wildernis

Gaan we een waar slagveld zien, of is Million Dollar Island meer een tactisch gebeuren?

„Beide. Er ontstaan kampjes waar die vriendschap dus heel belangrijk is. Het kampje verderop kan zomaar uit je vijanden bestaan. Er gaan mensen heel rijk worden op het eiland en anderen heel arm. Mensen die heel rijk zijn krijgen meer te zeggen. De een kan beter met die positie omgaan dan de ander.”

Wel een groot avontuur voor al die mensen zeg…

„Ik heb bijna alle kandidaten achteraf wel gesproken, als zij het eiland hadden verlaten. Dan hoor je dat iedereen z’n eigen motivatie had om mee te doen. En dat is echt niet bij allemaal ‘ik wil heel veel geld verdienen’. Bijna allemaal kwamen ze het eiland af met ‘wát een ervaring met honderd mensen. Zonder telefoon, zonder afleiding en helemaal op jezelf aangewezen zijn’. Dat mag je inderdaad wel een unieke ervaring noemen. Dat ga je in je normale leven natuurlijk nooit voor elkaar krijgen.”

Million Dollar Island
Oud en jong doet mee. Foto: MaxMore Photography

Velen zullen ook nog eens twee maanden vrij van werk hebben moeten nemen.

„Jazeker en dan wisten ze bovendien al heel lang dat het eraan zat te komen. Ze kregen echter te maken met uitstel vanwege corona. Het was voor niemand makkelijk om het voor elkaar te krijgen.”

Hoe win je Million Dollar Island?

Moesten zij een mentaliteit op de mat leggen zoals jij ooit deed op een andere mat?

Na even denken: „Ze komen zichzelf in elk geval wel tegen. Hoe langer je op het eiland zit, hoe vaker je even over je eigen grensje heen moet. Het wordt lastig als je dan geen mentaliteit hebt. Maar je moet ook een beetje sociaal vaardig zijn, hoor. Je kunt niet als een egocentrisch topsporter Million Dollar Island winnen.”

Toen je na twee maanden thuiskwam, dacht je toen ‘waar ben ik in hemelsnaam geweest?’ Of werd het leven al snel weer gewoon?

„Nou… het heeft wel even geduurd voordat ik geland was. Je bent met honderd mensen in een bubbel twee maanden lang iets unieks aan het maken. Iets waar je de hele dag mee bezig bent. De overgang naar thuis en het dagelijks leven, dat kostte me wel een paar weken. Dat hadden de kandidaten ook, heb ik gehoord.”

Million Dollar Island is vanaf vanavond (6 maart) om 21.30 uur te zien op SBS6 en vanaf een uur na de uitzending op Prime Video in Nederland. Hier is ook het napraatprogramma Million Dollar More met Giel de Winter te bekijken.

Driekwart zit mis met De Mol in Wie Is De Mol? ‘Chapeau, topmol’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dennis van der Geest over Million Dollar Island: ‘Chaos en bizar sociaal experiment’
Sluiten