Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 25 dec 2021

Top 2000 van start: lijst der lijsten afgetrapt door Jeroen van Inkel

We kunnen weer 168 uur luisteren naar de Top 2000,  die vannacht klokslag 00.00 uur van start is gegaan. Radio-dj Jeroen van Inkel trapte ‘de lijst der lijsten’ af met de nummer 2000 van de lijst, Promises Of No Man’s Land van de Nederlandse artiest Blaudzun.

Dat nummer staat voor het eerst in de hitlijst. Tot en met oud en nieuw worden de nummers 24 uur per dag achter elkaar gespeeld op NPO Radio 2.

Voorafgaand aan de eerste plaat klonk een spectaculaire openingsshow van dj Bart Arens. Dit jaar vanaf het dak van Beeld en Geluid in Hilversum. Arens verzorgt ieder jaar een ‘mash-up’ van een aantal grote hits uit de lijst. Heb je de show gemist? Je kunt ‘m hier bekijken:

Favoriete nummer van Peter R. de Vries stijgt naar 3

Na de nieuwkomer van Blaudzun volgen een aantal bekende nummers, die flink wat zijn gezakt ten opzichte van vorig jaar: Kissing A Fool van George Michael (146 plaatsen gezakt), I Want To Hold Your Hand van The Beatles (318 plaatsen gezakt), Anarchy In The U.K. van Sex Pistols (202 plaatsen gezakt) en Sunshine Of Your Love van Cream (174 plaatsen gezakt).

Bohemian Rhapsody van Queen zal als laatste gedraaid worden en het jaar 2022 inluiden. Dat nummer stond vorig jaar op plek 2, maar voert nu voor de achttiende keer de Top 2000-lijst aan. Het nummer Roller Coaster van Danny Vera, vorig jaar nog de nummer 1 in de Top 2000, komt dit keer op een tweede plek. Het favoriete nummer van de overleden misdaadjournalist Peter R. de Vries, A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum, stijgt van nummer 153 naar 3.

Radar Love en Nothing Else Matters nieuw in top 10

Verder bestaat de top 10 achtereenvolgens uit Hotel California van Eagles, Piano Man van Billy Joel, Radar Love van Golden Earring, Stairway To Heaven van Led Zeppelin, Nothing Else Matters van Metallica, Black van Pearl Jam en Avond van Boudewijn de Groot. Het nummer Radar Love is nieuw in de top 10 en het eerste nummer van Golden Earring, de band die dit jaar heeft aangekondigd te stoppen vanwege de ziekte van George Kooymans, dat in de top 10 staat. Ook Nothing Else Matters is nieuw in bij de hoogst genoteerde tien.

Queen is het vaakst te horen op de zender, want de band staat maar liefst 35 keer in de lijst. Daarna volgen The Beatles met 31 nummers en ABBA, Bruce Springsteen, U2 en The Rolling Stones met 23 nummers. Het Top 2000 Café in Hilversum staat net zoals vorig jaar niet vol met publiek vanwege de coronamaatregelen, maar is in plaats daarvan gevuld met televisieschermen.

Sinds 1999 steeds meer Nederlandse hits in Top 2000

De Top 2000 bestaat ten opzichte van 1999 vaker uit hits van eigen bodem In 1999 stonden er nog 250 Nederlandse nummers in, dit jaar zijn dat er 346. Dat is niet het hoogste aantal sinds 1999, maar er is een duidelijke stijging zichtbaar. Benieuwd naar de volledige lijst van dit jaar? Die vind je hier.

Hartverwarmende acties met kerst: van pakketten voor de kleine knip tot 70 kilometer hardlopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Top 2000 van start: lijst der lijsten afgetrapt door Jeroen van Inkel
Sluiten