Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 24 sep 2021

Vandaag kort geding evenementenbranche over coronamaatregelen: ‘Verbijsterd’

Bij de rechtbank in Den Haag dient vandaag een kort geding over de nieuwste coronamaatregelen die vanaf morgen voor de organisatoren van evenementen gelden. Of dat nog iets uithaalt is natuurlijk nog niet duidelijk, maar de organisatoren zijn nog steeds verbijsterd om wat is bedacht.

Twintig partijen die voor het kort geding naar de rechter stappen, willen af van de nieuwe regel om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht. Koninklijke Horeca Nederland sprak zich gisteren ook tegen die laatste regel uit: „Als je als overheid invoering van een coronapas zo belangrijk vindt, dan is het niet uit te leggen waarom deze dan na middernacht niet meer zou werken.” Ruim 40 procent van de horeca-eigenaren zegt het coronatoegangsbewijs vanaf morgen niet te gaan controleren.

Unmute Us: ‘Coronamaatregelen? Zo ga je niet met jongeren om’

Onder meer Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen de Nederlandse staat vandaag voor de rechter. Dit wordt ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers.

„De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in deze branche werken”, aldus Unmute Us in de aanloop naar het kort geding. De rechtszaak werd vorige week een dag na de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge aangekondigd. Bekende artiesten sprongen daarna direct op de barricade, omdat hun fans bij het bezoeken van evenementen en de horeca een coronapas moeten tonen en anders niet naar binnen mogen.

Coronatoegangsbewijs bij evenementen altijd laten zien

Rutte en De Jonge maakten in de laatste persconferentie bekend dat buitenevenementen vanaf zaterdag weer kunnen doorgaan zonder een maximaal aantal bezoekers en zonder verplichte sluitingstijd. Dat geldt ook voor geplaceerde evenementen binnen. Zonder vaste zitplaats geldt binnen een bezoekerscapaciteit van maximaal 75 procent en moet het evenement om middernacht stoppen. Maar: het coronatoegangsbewijs moet bij de ingang worden getoond.

Unmute Us is bekend van de protestmarsen in de verschillende steden tegen de coronamaatregelen, die de evenementensector hard raken. Zaterdag 11 september gingen in tien steden tienduizenden mensen de straat op. De betogers eisten de onmiddellijke openstelling van Nederlandse evenementen en festivals.

Het kort geding is te volgen via een livestream. Deze staat om 10.00 uur gepland.

‘Kapotte koeling Janssen-vaccins leidde tot ‘Dansen met Janssen”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vandaag kort geding evenementenbranche over coronamaatregelen: ‘Verbijsterd’
Sluiten