Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Entertainment 29 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Kim-Lian spreekt luisterboek voor tieners in: ‘Je gaat van de personages houden, het raakte me’

Van zangeres, actrice en presentatrice, tot nu ook professioneel voorlezer. Kim-Lian van der Meij (40) is de nieuwe stem van de boeken van het tweede deel van de populaire fantasy-serie Warrior Cats. Vanaf vandaag is het eerste verhaal exclusief via Storytel te beluisteren, de overige vijf delen komen elke twee weken beschikbaar in de app.

Aan Metro vertelt ze hoe ze vanuit haar huis in Zweden de luisterboeken inspreekt voor Nederlandse tieners. En daarbij zelf ook enorm opgaat in het verhaal. „Ik merkte dat ik zelf helemaal zat te huilen tijdens het inspreken.”

Het is even zoeken naar goed telefoonbereik tussen Amsterdam en Zweden, maar als die eenmaal gevonden is, klinkt al snel Kim-Lians vrolijke stem aan de andere kant van de lijn. Ze zit in een taxi en vertelt Metro alles over het inspreken van de nieuwe luisterboeken.

Kim-Lian spreekt luisterboeken Warrior Cats in

Toen Kim-Lian in haar studio aan huis, in het donker bij een bureaulampje, voor het eerst begon met het inspreken van de boeken, was het voor haar erg schakelen tussen stemactrice zijn en het voorlezen van een boek. Bij de luisterboeken van De Smurfen, die ze eerder insprak, bedacht ze verschillende stemmetjes voor de karakters. Heel leuk, vond Storytel – een groot bedrijf achter luisterboeken – maar voor de doelgroep van Warrior Cats mag het allemaal wat neutraler. Toch komt de actrice in Kim-Lian nog wel eens om het hoekje kijken: „Als een ouder karakter wat zegt, dan ga ik iets lager in m’n stem zitten. Dat gebeurt echt vanzelf”, lacht ze.

Warrior Cats is een fantasy-serie voor kinderen vanaf 10 jaar, waarbij je de avonturen volgt van wilde katten, die in zeven verschillende Clans zijn verdeeld. Een stoer boek, volgens Kim-Lian. „Ik vind het heel leuk dat het veel thema’s aansnijdt die herkenbaar zijn in het mensenleven.” Maatschappelijke onderwerpen als verboden liefde, acceptatie en discriminatie komen terug in de boeken, net als het klimaat.

Grote thema’s in tienerboeken is iets wat Kim-Lian belangrijk vindt. De jonge lezers kunnen de onderwerpen namelijk doortrekken naar hun eigen leven: „Vaak ben je bang voor datgene dat anders is, terwijl dat helemaal niet hoeft”, legt ze uit. „ Ik vind het heel goed dat kinderen dat meekrijgen. Als iemand anders is, betekent dat niet dat diegene gevaarlijk is. We zijn allemaal mensen.”

Voorlezen vanuit Zweden

In Zweden is Kim-Lian op dit moment vooral druk met verbouwen. Samen met haar man en kinderen is ze net verhuisd en bezig met het bouwen van een eigen studio. Dat is nodig voor zijn baan als songwriter en producer, maar ook fijn voor de luisterboeken die Kim-Lian in de toekomst wellicht nog zal inspreken. „Ik zou dit heel graag vaker willen doen. Een roman zou ik bijvoorbeeld heel leuk vinden. Of The Vampire Diaries, ik houd wel echt veel van fantasy.”

Overdag is de actrice dus vooral aan het bouwen, maar ze is ook moeder, huisvrouw en „eigenlijk alles wat daarbij komt kijken”. Pas in de avond, als de kinderen slapen en het huis op zijn stilst is, kruipt ze achter haar microfoon. In de voorlopige studio leest ze zo’n twee à drie hoofdstukken per dag en kan ze er zelf ook niet aan ontkomen om mee te worden gezogen in het verhaal.

„Ik zit helemaal in het boek. Je leert de karakters beter kennen en dan kan je bijna niet anders dan je verwant voelen met de katten”, vertelt Kim-Lian. „Je gaat helemaal van ze houden.” Het leverde haar soms emotionele momenten en zelfs tranen op, waardoor zij teksten voor de zekerheid nog maar een keer extra opnam.

Luisterboek en vertrouwen van Storytel

Intussen geniet ze ervan dat ze voor haar werk voor Storytel gewoon in Zweden kan blijven. Thuis, bij haar man en kinderen, en in haar eigen taal. Er is nog geen regisseur of opname technicus bij, wat betekent dat ze het allemaal zelf moet doen, maar zo kan ze ook haar eigen tempo bepalen. Kim-Lian vindt het ook wel „spreken van vertrouwen” van Storytel. „Ze hebben vertrouwen in me dat ik het goed ga doen. En ik vind het mooi dat ze me dat geven.”

Vandaag – 29 september – verschijnt het eerste boek van de zesdelige serie van Warrior Cats op Storytel.

Musical Aladdin is prachtig, of lag dat ook aan de sfeer in de weer volle zaal?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kim-Lian spreekt luisterboek voor tieners in: ‘Je gaat van de personages houden, het raakte me’
Sluiten