Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Entertainment 13 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Filemon volgt complotdenkers: ‘Kom niet met feiten’

Wereldleiders en beroemdheden drinken bloed van kinderen om jong te blijven, 9/11 is in scène gezet, buitenaards leven is hier allang en dankzij 5G zitten we nu in de coronapandemie. Deze dingen klinken je misschien gek in de oren, maar er zijn genoeg mensen die in deze of een deel van deze theorieën geloven. In zijn nieuwe programma Filemon en de Complotten ging presentator Filemon Wesselink op zoek naar deze mensen.

Daarmee scoorde de presentator niet direct een kijkcijferkanon (340.000 kijkers). Wel buitelen op Twitter mensen over elkaar heen om te delen wat ze van het programma en vooral de geportretteerden vinden. Waar de een het knap vindt hoe Wesselink het doet, is de ander toch kritisch op de presentator.

Gelukkige complotdenkers

Bij het maken van de serie kwam Wesselink al tot de conclusie dat de meeste mensen die hij spreekt, een heftige gebeurtenis mee hebben gemaakt. „We hebben niemand gesproken die zei: ‘Nou, ik had een heel fijn en gelukkig leven en plotseling dacht ik: we worden gestuurd door buitenaards leven’”, vertelde hij eerder aan het AD.

Burn-out

In het interview vertelt hij ook dat er niet alleen maar ‘uitkeringstrekkers’ bij deze complotdenkers zitten. Wesselink sprak onder andere een jongen die een universitaire studie Bedrijfskunde heeft afgerond. „We horen complottheorieën, wantrouwen degenen die zo denken, maar wie zijn die mensen? En waarom zijn ze anders gaan denken? Het was het doel om daar achter te komen.”

Dat komt toch niet helemaal naar voren in de uitzending, blijkt aan de reacties online.

https://twitter.com/roos_2304/status/1381699082645819395

https://twitter.com/puursuzanne/status/1381701819857043458

Niet voor de camera

In de reacties op het programma vertellen ook een aantal critici op de overheid waarom zij misschien niet aan het woord zijn gekomen. Naar eigen zeggen willen ze hun verhaal niet doen voor het programma van de NPO.

https://twitter.com/Janjans89689254/status/1381846798646571008

En heeft iemand kritiek op geen kritiek mogen hebben.

https://twitter.com/VulpesV94400934/status/1381851264158416900

Geen wappies of gekkies

Naast de kritiek wordt Wesselink ook geroemd om zijn manier van interviewen. Tegen het AD vertelde hij in het eerder genoemde interview dat met feiten komen niet werkt, maar dat doorvragen de beste manier van interviewen is. „[…] wat ik wel ontdekt heb: kom je met feiten, dan interpreteren ze die op hun eigen manier. Vragen, vragen, vragen, dat is het beste. Uiteindelijk ontstond er sympathie. En was er ontroering.”

In hetzelfde interview pleit hij er ook voor om complotdenkers niet weg te zetten als gekkies of wappies. „Dan kan het escaleren, luister naar hun verhaal. De mens is geneigd te geloven in dingen die we niet direct kunnen bewijzen. In karma. In God. Dat is net zo niet-verifieerbaar als een complot.”

https://twitter.com/huhesas/status/1381857201363550211

 

De eerste aflevering van Filemon en de Complotten is terug te kijken via de NPO.

Filemon ontdekt de wereld van complotdenkers in nieuwe serie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.