Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Entertainment 13 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk een volle zaal: honderden bezoekers naar proefevenement

We zitten allemaal wel te springen om weer naar evenementen te kunnen gaan. Festival hier, theatershow daar. Maar zo’n evenement, met vaak honderden, al dan niet duizenden bezoekers, is bijna ondenkbaar. Toch komen er maandag in het Beatrix Theater in Utrecht zo’n vijfhonderd mensen samen.

Daar vindt het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen plaats. Dat is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid, waar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

De bezoekers mogen niet meteen naar een festival met wereldberoemde artiesten, er staat een zakelijk congres gepland. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zal het proefevenement openen. De bezoekers zijn mensen uit de evenementensector, ze gaan praten over de toekomst van hun sector. Volgende week zaterdag volgt een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, ook in het Beatrix Theater. Verder staan twee voetbalwedstrijden met 1500 supporters op de rol, twee evenementen in de Ziggo Dome in Amsterdam en twee buitenfestivals in Biddinghuizen.

In Spanje was onlangs ook een proefevenement, daar ontstonden geen nieuwe besmettingen.

Coronatest voor evenement

Er zijn wel regels: deelnemers moeten maximaal 48 uur voor het evenement een coronatest ondergaan. Ook tijdens het evenement gelden maatregelen. Wanneer mensen binnenkomen moeten ze vragen beantwoorden over eventuele klachten, meet iemand hun temperatuur en sommige bezoekers ondergaan een sneltest. Vijf dagen na het evenement doet iedereen opnieuw een test.

De bezoekers dragen een bewegingssensor tijdens het evenement, zodat achteraf precies duidelijk is hoeveel contact ze onderling hebben gehad en waar ze hebben gelopen. Ook zijn er ‘bubbel’s gecreëerd in het theater, van verschillende groepen mensen. Elke groep heeft bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte. Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen, anderen zitten achter een spatscherm.

 Maandenlange voorbereiding

In november kreeg de organisatie al toestemming voor de proefevenementen, die in januari zouden plaatsvinden. Maar vanwege de opkomst van de Britse variant en de strengere maatregelen werden de evenementen tijdelijk uitgesteld.

Nu gaan de evenementen toch door, omdat het nodig is voor de branche om vooraf te testen hoe ze grote evenementen veilig kunnen organiseren. Een winkel zou bijvoorbeeld na de lockdown zonder al te veel voorbereiding open kunnen, maar een evenement wordt maanden voorbereid, legt de woordvoerder van Fieldlab Evenementen uit.

Er is gekozen voor verschillende types evenementen, binnen en buiten, zodat alle soorten grote bijeenkomsten onderzocht kunnen worden. Bij het onderzoek zijn verschillende universiteiten en onderzoekers betrokken. De hoofdonderzoeker is Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie bij Radboudumc en lid van het Outbreak Management Team (OMT).

AstraZeneca-vaccin wordt getest op kinderen, Israel toont aan dat Pfizer-vaccin effectief is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.