Metro
Metro Entertainment 8 nov 2020 / 12:08 uur

Heel Holland puzzelt: voorraden raken op

Het hele land is aan het puzzelen geslagen, lijkt wel. Er zijn dit jaar zelfs al zoveel legpuzzels voor volwassenen verkocht dat de voorraad dreigt op te raken. Dat meldt spellenproducent Ravensburger. „Het is alle hens aan dek”, zegt een woordvoerder.

Ook Koninklijke Jumbo zegt dat het bedrijf geregeld nee moet verkopen aan winkels. Veel mensen moeten zich thuis vermaken vanwege de coronapandemie, dus is puzzelen een leuke bezigheid.

„We hebben tot nu toe dit jaar al twee keer zoveel puzzels verkocht als normaal”, meldt Ravensburger. „En het echte puzzelseizoen moet nog beginnen.” Normaliter worden er in de maanden november, december en januari nog meer legpuzzels verkocht dan normaal.

‘Enorme verkoop’

Volgens de woordvoerder hebben de meeste winkels nog wel een voorraad, maar als er ook komende weken meer verkocht wordt dan normaal, kan die voorraad snel op zijn. „We zijn op dit moment bezig de staande bestellingen te leveren. Het maken van eventuele extra bestellingen gaat ons niet lukken.”

Ook een woordvoerder van Koninklijke Jumbo zegt dat er mogelijk puzzeltekorten ontstaan. „We hebben de productie dit jaar al flink opgeschaald. Toch verkochten we in april al puzzels met een Kerstthema, omdat het zo hard ging. We kunnen momenteel geregeld minder puzzels leveren dan een winkel aanvraagt.”

Thuiswebshop Pientere Puzzels in Eindhoven ziet ook een „enorme verkoop van puzzels”, vertelt eigenaresse Willemien Sytsma. „Toen de lockdown begon, is het geëxplodeerd. In april zijn we verzesvoudigd qua verkoop.” Opvallend: legpuzzels met 100 tot 500 grote stukjes voor volwassenen waren populair. „Grote stukken zijn handig voor mensen waarbij zicht vermindert of handen niet meer zo goed willen. Verpleeghuizen waren toen op slot, dus er werd veel opgestuurd naar opa en oma”, vertelt Systma. Nu zijn volgens haar vooral puzzels met duizend stukjes of meer een hype.

20 procent stijging

Verkopers worden zelfs al gewaarschuwd door leveranciers, dat er mogelijk leveringsproblemen op komst zijn. Zo ook Kim Hoetjes van WirWar spellen en puzzels in Groningen. „Ik heb heel veel voorraad in huis gehaald. Ik hoop dat ik genoeg heb.” Hoetjes zag de laatste jaren al een stijging van de verkoop van puzzels. „Zo’n 1 à 2 procent meer per jaar, dit jaar is dat 20 procent meer.”

Ravensburger produceert puzzels in Duitsland en Tsjechië, en verkopen die aan winkels over de hele wereld. „Wij merken dat puzzels overal in de schijnwerpers staan. Wereldwijd is onze verkoop meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.” Net als Sytsma wijdt hij de populariteit van het spel aan de coronacrisis. „Ik denk dat het komt doordat mensen veel meer binnen zitten: puzzelen is natuurlijk echt een binnenactiviteit.” Ook de woordvoerder van Koninklijke Jumbo zoekt de verklaring in de pandemie: „Ik merk het ook in mijn eigen omgeving: allerlei vrienden zetten foto’s van puzzels op Instagram. Puzzelen is hip.”

Lees ook: Druk weekend voor politie: illegale feesten en dronken automobilist met vuurwapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Heel Holland puzzelt: voorraden raken op
Sluiten