Metro
Metro Entertainment 28 okt 2020 / 19:29 uur

Justitie België: Jan Kooijman stalkte wel, maar hoeft geen straf

Het is niet zo dat onze Jan Kooijman elke avond met kiezels tegen de ramen tikte van een Vlaamse schone en haar volgde naar de supermarkt, en weer terug. Toch werd hij wel beschuldigd van stalking, maar dan van een dierenarts.

De rechter hoeft televisiepresentator Jan Kooijman niet te veroordelen voor stalking en laster, vindt het Belgische Openbaar Ministerie. Kooijman heeft zich daaraan volgens justitie wel schuldig gemaakt, maar had dat niet door en heeft het daarna goedgemaakt.

Stalking dierenarts

Kooijman en zijn opdrachtgever SBS België stonden vandaag terecht voor het belagen van een dierenarts toen ze in 2016 het televisieprogramma Opgejaagd opnamen. Ze zochten de man op omdat hij iemand zou hebben gestalkt en ze hem daarmee wilden confronteren. Maar daarbij hebben ze de dierenarts op hun beurt gestalkt en belasterd, klaagde die. Hij zou herhaaldelijk duidelijk hebben gemaakt dat hij niet voor de camera wilde verschijnen, maar Kooijman en zijn team belden aan met draaiende camera.

Ze beseften echter niet dat ze de wet overtraden, denkt het parket Halle-Vilvoorde. Bovendien hebben Kooijman en SBS de zaak nadien opgelost met de dierenarts. Die vraagt niet meer om schadevergoeding. Daarom blijft het wat justitie betreft bij een schuldigverklaring zonder veroordeling.

Vrijspraak Jan

Als de rechter daarin meegaat als hij 25 november uitspraak doet, zou dat betekenen dat de presentator geen straf én geen strafblad krijgt. Dan moet Kooijman zich wel aan de voorwaarden houden. Meestal gaat het er dan bijvoorbeeld om niet binnen een bepaalde tijd in herhaling te vallen.

Maar daarmee neemt Kooijman, die tegenwoordig ook helemaal in het tennis zit,  geen genoegen, zei zijn advocaat vandaag in de rechtszaal. Hij wil vrijspraak en niets minder. De presentator en zijn team wilden de dierenarts zijn verhaal laten doen en hebben er alles aan gedaan om hem niet herkenbaar in beeld te brengen, houdt de verdediging vol.

De Nederlandse presentator van onder andere Ghosted, acteur en voormalig danser was zelf niet bij de rechtszitting in coronabrandhaard Brussel. Reizen naar de Belgische hoofdstad wordt afgeraden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Justitie België: Jan Kooijman stalkte wel, maar hoeft geen straf
Sluiten