Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Entertainment 18 sep 2020 / 16:07 uur

Eurovisie Songfestival gaat hoe dan ook door, maar hoe?

Het Eurovisie Songfestival gaat volgend jaar hoe dan ook door en zal in Rotterdam plaatsvinden. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Maar hoe het evenement er in mei 2021 uit gaat zien is nog lang niet duidelijk.

Dat is afhankelijk van de situatie rondom het coronavirus, laat de organisatie weten. „Het blijft de ambitie om een Eurovisie Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijke bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn. Nadat de 2020-editie gecanceld moest worden, wordt het volgend jaar hoe dan ook een historische editie in Rotterdam”, zegt de organisatie.

Om dat te kunnen realiseren zijn er vier scenario’s bedacht. In de aanloop naar het zangevenement moet duidelijk worden welke van de vier mogelijkheden in mei het meest passend is.

Terug naar het oude ‘normaal’

In het eerste scenario wordt uitgegaan van een normaal songfestival, met duizenden toeschouwers en meerdere shows, waarvan er een aantal zullen worden uitgezonden op televisie. Ook zullen er in dat geval meerdere evenementen in en rond Rotterdam plaatsvinden. De organisatie benadrukt dat dit scenario alleen mogelijk is als er op tijd een vaccin is of als er betrouwbare sneltests beschikbaar zijn.

1,5 meter-songfestival

Een tweede mogelijkheid is een 1,5 meter-songfestival met minder publiek en minder grote landdelegaties. Wel worden alle optredens dan in Rotterdam gehouden, maar zal er minder publiek de zaal in mogen. Ook worden de evenementen rondom het festival dan aangepast. Mensen die voor zo’n evenement al een kaartje hadden gekocht kunnen in dat geval worden uitgeloot en krijgen hun geld terug.

Een festival met reisbeperkingen

De derde optie is een songfestival met reisbeperkingen, als die volgend jaar nog steeds gelden voor bepaalde landen. In dat scenario kan het zo zijn dat deelnemers uit bepaalde gebieden via een live-verbinding vanuit hun eigen land optreden. Net als in het tweede scenario zit in Ahoy minder publiek.

Lockdown-festival

De vierde en laatste mogelijkheid is een lockdown-festival. Mocht ons land aankomend voorjaar te maken hebben met coronamaatregelen die vergelijkbaar zijn met de maatregelen van dit voorjaar, dan wordt het een songfestival zonder publiek en zonder en zonder evenementen rondom het songfestival. De tv-show zal dan wel vanuit Ahoy worden uitgezonden, maar alle deelnemers treden via een live-verbinding op vanuit hun eigen land.

Welk scenario het ook wordt, niet alles wordt anders. De eerder aangewezen presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit mogen ook volgend jaar het Eurovisie Songfestival presenteren. En ook youtuber Nikkie de Jager is er weer bij. Zij zal online video’s rondom het evenement gaan maken.

Alternatief Songfestival een succes
Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eurovisie Songfestival gaat hoe dan ook door, maar hoe?
Sluiten