Metro en ANP
Metro en ANP Entertainment 15 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Grote nieuwe musicals als Titanic (voorlopig) geschrapt

De grote reizende musicalproducties Titanic en The Rocky Horror Show die in het seizoen 2020-2021 in de Nederlandse theaters te zien zouden zijn, worden voorlopig geschrapt.

Het producentenduo Hans Cornelissen en Ruud de Graaf heeft hiertoe moeten besluiten vanwege de aanhoudende coronacrisis, maakten zij vrijdag bekend.

Het tweetal wil beide voorstellingen in het seizoen 2021-2022 alsnog op de planken brengen, als de coronacrisis hopelijk voorbij is. „Deze pijnlijke beslissing is onafwendbaar gebleken”, meldt Cornelissen. „We zijn de afgelopen twee maanden steeds blijven hopen de tournees volgens de bestaande planning overeind te kunnen houden, maar dat is niet meer realistisch. Uitzicht op terugkeer naar de normale situatie is er nu nog niet en deze twee grote reizende producties zijn vanwege het grote aantal cast- en crewleden ook niet geschikt voor de zogenaamde ‘anderhalvemeterformule’.”

Bijna honderd mensen zonder werk

De Graaf en Cornelissen zijn na Stage Entertainment van Albert Verlinde het grootste Nederlandse productiehuis als het gaat om grote theatervoorstellingen. Beide shows zouden zeven maanden lang door Nederland toeren en ruim honderd maal te zien zijn in meer dan dertig theaters. De producties boden bijna een jaar lang werk aan bijna honderd mensen. In de hoofdrollen waren grote namen als René van Kooten, Mariska van Kolck, Sven Ratzke en Ellen Pieters gecast.

Musicalster René van Kooten
René van Kooten mist een grote musical, Titanic. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

De producenten hopen dat de derde grote productie komend seizoen, Saturday Night Fever, nog wel door kan gaan. De première hiervan staat gepland voor 25 januari 2021. Ook is het de bedoeling dat er in het voorjaar en de zomer van 2021 een reprise komt van Kinky Boots met Vajèn van den Bosch. De tournee van de succesvoorstelling werd half maart abrupt afgebroken toen de theaters hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus.

Musicals Anastasia en Tina Turner

Eerder maakte ook producent MediaLane al bekend dat de grote reizende musical Waitress, met internationale ster Willemijn Verkaik in de hoofdrol, moest worden gecanceld vanwege het coronavirus. Stage Entertainment heeft nog niet gemeld wanneer de vaste musicals Anastasia (in het Circustheater), Tina Turner (in het Beatrixtheater) en Lazarus kunnen worden hervat. In laatstgenoemde titel speelt Nyassa Alberta. Haar eerste grote rol in Nederland was van korte duur, want de musical speelde nog maar een maand. Alberta keek eerder in Metro enorm naar haar hoofdrol uit.

Nyassa Alberta en Albert Verlinde
Nyassa Alberta en Albert Verlinde na afloop van de galapremière van TINA, De Tina Turner Musical.

Stage-directeur Albert Verlinde meldde vorige week wel dat het onhaalbaar is om dit soort grote producties te spelen als er maar dertig of zelfs honderd mensen in de zaal mogen zitten. Ditzelfde geldt voor Soldaat van Oranje, die in oktober de tiende verjaardag in de Theaterhangaar in Katwijk hoopt te vieren.

Theaterbezoekers vragen nauwelijks geld terug voor al gekochte kaartjes die zij vanwege de coronacrisis nog niet hebben kunnen gebruiken. Dat stelde directeur Albert Verlinde van Stage Entertainment Nederland vrijdag in de talkshow Beau.

„We krijgen vooral ontzettend lieve reacties per mail”, stelde Verlinde. „Mensen die zeggen: we wachten wel, we hebben geduld. Van de tienduizenden mensen die we hebben gemaild over kaarten die ze niet konden gebruiken, hebben er zo’n twintig hun geld teruggevraagd. En we bieden het wel aan hè.”

Frozen verdwijnt van Broadway

Niet alleen in Nederland worden grote musicals geschrapt. Producent Disney maakte donderdag bekend dat de hit Frozen, gebaseerd op de succesvolle animatie, niet meer terugkeert op Broadway als daar de theaters weer open mogen. De komende drie maanden zijn alle podia nog dicht vanwege de coronacrisis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote nieuwe musicals als Titanic (voorlopig) geschrapt
Sluiten