Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 30 mei 2019 / 20:09 uur

Filmstudio’s dreigen met boycot anti-abortusstaat

Grote entertainmentbedrijven Disney, Netflix en WarnerMedia, ook bekend van HBO, dreigen geen films en series meer op te nemen in de Amerikaanse staat Georgia. Daar is namelijk een wet aangenomen die de mogelijkheid van abortus flink inperkt.

Ernstig beperkt

„Ik denk dat veel mensen die voor ons werken daar niet meer aan de slag willen", stelt topman Bob Iger van Disney. Een bestuurder van Netflix reageerde eerder deze week al: „We hebben veel vrouwen die in Georgia werken aan producties en hun rechten, samen met die van miljoenen anderen, zullen ernstig worden beperkt door deze wet."

Georgia was de laatste jaren erg in trek bij filmmakers vanwege de flinke subsidies die de overheid uitdeelde om in de staat opnames te maken. Zo nam Disney er scènes op voor blockbusters als Avengers: Endgame en Black Panther. Netflix liet er onder meer de series Stranger Things en Ozark filmen.

Als de omstreden abortuswet in Georgia daadwerkelijk van kracht wordt, zou het er strafbaar zijn abortus te plegen als de hartslag van de foetus te horen is. Dit is doorgaans als moeders zo’n zes weken zwanger zijn. De gouverneur moet de wet nog ondertekenen, maar heeft al gezegd dat hij dat zal doen.

Andere staten

Overigens is Georgia niet de enige staat met een dergelijke wet. Ook in Iowa, Lousiana en Albama wordt een strengere wetgeving ingevoerd. Vermoedelijk hoeven deze staten ook op weinig opnames te rekenen in de komende periode.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Filmstudio’s dreigen met boycot anti-abortusstaat
Sluiten