Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 8 jan 2019 / 07:00 uur

Superheldenmusical en een zaal vol Metrolezers

De eerste superhelden-saga-musical-happening ter wereld. Zo noemt Bos Theaterproducties de musical Marvellous en honderd Metrolezers mogen die ‘wereldpremière’ zien.

‘De schrijvers en regisseur van Marvellous zijn zich ervan bewust dat er ook veel superhelden zonder cape zijn. In de musical zal een representatief percentage zonder cape vertegenwoordigd zijn.’ In kleine cursieve letters is deze tekst op de website van Marvellous te lezen. Dan weet je wel een beetje wat vanaf dinsdagavond tijdens de eerste try-out de (gekke) strekking is.

Watskeburt?!

De pers kreeg maandagmiddag een stukje van de nieuwe productie van Bos Theaterproducties te zien. TV-presentator Dennis Weening stelde vragen aan het scriptduo Daan Windhorst en Lucas de Waard – eerder verantwoordelijk voor de net zo knotsgekke musical Watskeburt?! van en over De Jeugd van Tegenwoordig – en is zelf heel blij. ,,Ja, ik ben nogal een superheldenfan.”

Superheldenmusical en een zaal vol Metrolezers
De cast van Marvellous met in het midden persdagpresentator Dennis Weening.

In Marvellous zijn de superhelden van weleer niet zulke helden meer. Deze tijden zijn voor hen namelijk geen pretje. Ooit haalden superhelden de krant met iets overzichtelijks als het verijdelen van een bankroof, zo is de gedachte. ,,Maar niemand leest meer kranten.” Waarom de superhelden van deze productie Metro op de persdag hebben uitgenodigd, is wat dat betreft op z’n minst bijzonder. Want tja, niemand maar dan ook niemand leest dit artikel…

Dochter van God

De superhelden hebben hun cape, als ze die al hadden, aan de wilgen gehangen. Zij werken op een slaapverwekkend kantoor. En dan te bedenken dat een van hen ooit bijvoorbeeld Ilana was, de nooit erkende dochter van God en zus van Jezus. Of Joost de Denker, die gedachten kan lezen (maar dat helaas voor hem niet kan uitschakelen). En Testostero dan, een supersterke vent die eigenlijk de 11-jarige Daisy is, maar door de bliksem werd geraakt.

De eerste die het duffe kantoorleven zat is, is Kiki Verweij. In het veel spannender leven was zij Justitia. Geen heldin met superkrachten, maar iemand die met haar inventiviteit en een erfenis van haar moeder grote schurken kon verslaan. Keja Klaasje Kwestro (De Gelaarsde Poes) speelt deze pittige tante. Althans, zo komt zij op de persdag in Hoofddorp over in haar gladde superheldenpak en met knalpaarse lippenstift. ,,Ik was back in the days de aanvoerder van onze liga”, zegt Kwestro alsof zij daadwerkelijk een superheld is. ,,Ik kan het minst leven met ons pensioen. Ik bekokstoof een plan omdat ik vind dat de wereld helden nodig heeft en sleep daarin mijn buurman Giel mee.”

Het loopt uit de hand

Giel is een rol van Daniel Cornelissen (Vastgoed B.V., Showponies). ,,Ik speel de fan die er voor zorgt dat de superhelden hun rol weer kunnen oppakken. Giel heeft een stripboekenwinkel en weet als nerd van elke superheld die er maar is iets af. Hij helpt Kiki Verweij mee om superslechterik De Kosmonaut te creëren.” Kwestro: ,,Kiki is nogal vastberaden, maar ja… het wordt spannend en het loopt uit de hand.”

Hoe dat afloopt kunnen niet minder dan honderd Metrolezers (zie kader) zien. Kwestro en Cornelissen kijken naar die avond uit, ook al omdat het om de allerlaatste try-out van de repetitieperiode gaat. Waarom zouden Metrolezers Marvellous moeten zien? Kwestro: ,,Die laatste try-out staan we helemaal op scherp, maar ik beloof hen een bijzondere voorstelling. We proberen het superheldengenre écht eer aan te doen en cool en epic te maken in plaats van belachelijk.” Cornelissen: ,,En je krijgt iets totaal nieuws hè. Een musical over nieuwe superhelden bestaat nog niet.”

Winactie

Bos Theaterproducties en Metro geven honderd (25×4) tickets weg voor de allerlaatste try-out van Marvellous. Deze wordt de dag voor de officiële première gehouden, vrijdag 18 januari in De Meervaart in Amsterdam. Wil jij de superheldenmusical zien nog voor hij in première is gegaan? Houd Metro en Metronieuws.nl op vrijdag 11 januari in de gaten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Superheldenmusical en een zaal vol Metrolezers
Sluiten