Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 20 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Marvellous: nieuwe superhelden en God krijgt gezicht

Een musical over superhelden, die hadden we in ons land nog niet. Nu is daar Marvellous, door de makers zelfs de allereerste superhelden-saga-musical-muscial-happening ter wereld genoemd. Metro was benieuwd en bekeek zaterdag in theater De Meervaart de première, een feestje met veel als superhelden uitgedoste kijkers in de zaal. Vier opvallende zaken op een rij.

Marvellous: nieuwe superhelden en God krijgt gezicht

1 Nieuw, nieuwer, nieuwst

De Lion Kings, Ciske de Rats en Evita’s in de musicalwereld zijn natuurlijk hartstikke prima, maar af en toe een frisse wind met een compleet nieuwe titel – van script tot uitvoering – is minstens net zo fijn en een compliment waard. In dit geval heeft Bos Theaterproducties het weer eens aangedurfd. Voor de tweede maal op rij overigens, want de vorige musicalproductie was Watskeburt?! over (en gedeeltelijk van) De Jeugd van Tegenwoordig. Die voorstelling en Marvellous trok en trekt en niet-alledaags en iets jonger muscialpubliek naar het theater. Een consequentie van zo’n gedurfde stap, is dat de portemonnee in de gaten moet worden gehouden. Zo zijn er in Marvellous wel veel special effects (mooi werk van Bart Rijnink), maar is een kostbare liveband of -orkest voor de landelijke tournee thuisgelaten.

Marvellous: nieuwe superhelden en God krijgt gezicht

2 Origineel

De acteurs Tarikh Janssen, Keja Klaasje Kwestro, Rogier in ’t Hout, Anna Keuning en Maurice Vonk zijn bepaald geen superhelden, zo is de originele keuze. Wel redden zij eerder vele malen de wereld als De Liga en zijn ze dus superhelden van weleer. Zij hebben hun capes aan de wilgen gehangen, want de krant die niemand meer leest haalden zijn met heldhaftige acties toch niet meer (en internetvermeldingen zakken in rap tempo in de berichtenput). Nee, de superhelden zijn nu onder meer pr-medewerkster van Pink Ribbon, mensenrechtenadvocaat en burgemeester van Boxtel. De pr-dame, eerder leidster Justitia als superheld, zint dat voor geen meter. Met haar buurman, nerd, superheldenfan en stripboekenverkoper (Daniel Cornelissen) wekt zij al hackend de ooit verslagen superslechterik Astronaut tot leven. Dit met alle gevolgen van dien. Zij creëren namelijk een soort van moordend monster dat het vooral het voorzien op ‘alle klootzakken in de wereld’. Denk aan Gordon, Kees van der Staaij en de Blokkeerfriezen.

Marvellous: nieuwe superhelden en God krijgt gezicht

3 Goed wijntje

Net als Watskeburt?! is het script Marvellous een grappig kindje van het duo Lucas de Waard en Daan Windhorst. De twee vertelden op een persdag dat het script ontstond bij een goed wijntje op een zonnig terras. Dat is te merken. Hoeveel wijn er genuttigd is, bleef onbekend. Maar de breinen van deze twee hebben voor de nodige bizarre gekkigheid op volle toeren gedraaid. Al draven De Waard en Windhorst met snelle en lange dialogen soms ook door, veel is goed bedacht. Wat te denken van superheld Ilana, de niet erkende dochter van God? Haar vader krijgt in Marvellous zelfs een gezicht en we hebben nieuws: de Heer heeft flinke geldproblemen. En bedenk, met dat wijntje op het terras, maar eens dat je bij het redden van de wereld eigenlijk niet zonder de uit de Liga verbannen en nu op een toendra woonachtige pedo kunt…

Marvellous: nieuwe superhelden en God krijgt gezicht

4 Goede beurt

Twee acteurs springen er in Marvellous uit: Keja Klaasje Kwestro als Justitia beheerst veel. Ze kan overtuigend kwetsbaar zijn, maar vooral haar drang om een superheld te zijn komt werkelijk uit haar tenen. En liefhebbers van goed acteren gaan voor Daniel Cornelissen, de nerdy stripboekenverkoper (en ook de pedo op de toendra). Zijn bekendheid is nog niet erg groot, zijn acteerdaden wel.

Marvellous: nieuwe superhelden en God krijgt gezicht
Keja Klaasje Kwestro en Daniel Cornelissen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.