Metro en ANP
Metro en ANP Entertainment 24 sep 2018 / 12:48 uur

Gaat de Nederlandse Top 40 helemaal verdwijnen?

Het einde van de Top 40 lijkt in zicht. Radio 538 heeft aangegeven te stoppen met het uitzenden van de hitlijst. En er heeft zich nog geen nieuw radiostation gemeld.

Streaming

De Top 40 is al ruim 25 jaar te horen op Radio 538. "Door de veranderingen in de markt en de wijze waarop muziek wordt geconsumeerd, wil de zender de samenstelling van de lijst veranderen. De recente gesprekken met de Stichting Nederlandse Top 40 leidden niet tot een akkoord", zo stelt de zender in een verklaring.

Radio 538 begint een eigen "vernieuwde en gemoderniseerde" hitlijst, zo is maandag aangekondigd. "De consumptie van muziek verandert razendsnel. Waar vroeger de verkoop van singles de volgorde van de hitlijst bepaalde, zijn nu de streamingdiensten belangrijk. Toch zegt het aantal streamstarts nog niet alles over de daadwerkelijke waardering van een bepaalde track", verduidelijkt Talpa Radio-directeur Marc Adriani. "Daarom geven straks luisteraars van 538 per nummer een waardering."

Beatles

De Top 40 was eerder te horen op Radio Veronica en Radio 3 en is een van de oudste Nederlandse hitlijsten. Dj’s als Joost den Draaijer, Ferry Maat, Lex Harding, Erik de Zwart, Jeroen Nieuwenhuize en Wessel van Diepen telden in het verleden af naar de nummer 1.

Ivo van Breukelen presenteert sinds juni 2018 de Top 40

Op zaterdag 2 januari 1965 verscheen de eerste Top 40; I Feel Fine van de Beatles stond toen op nummer één. Sinds 2011 is Media Markt sponsor van de Nederlandse Top 40 en kan je daar nog de geprinte versie vinden. En sinds juni 2018 presenteert Ivo van Breukelen de uitzending bij 538.

De nieuwe lijst, de 538TOP50, is begin november voor het eerst te horen. 538 neemt pas aan het einde van het jaar helemaal afscheid van de Top 40. Tot dan blijft de lijst nog te horen via internet en DAB+.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaat de Nederlandse Top 40 helemaal verdwijnen?
Sluiten