Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 13 jun 2018

Pinkpop in getallen: op naar de 50!

Nederlands oudste festival Pinkpop begint vrijdag en heeft de blik al op editie 50. Pinkpop in getallen op een rij.

49 edities

heeft Pinkpop achter de rug als Bruno Mars zondagavond het festivallicht heeft uitgedaan. Organisator Jan Smeets denkt al na over de jubileumeditie in 2019. Overwogen wordt om Pinkpop eenmalig uit te breiden naar vier of zelfs vijf dagen. Later wordt dat duidelijk.

49 posters

De straten rond het Pinkpopterrein Megaland hangen dit weekend vol nostalgie. Op banners aan lantaarnpalen is de roemruchte geschiedenis van het festival te zien op 49 posters. Zo blikken bezoekers even terug naar toen, zoals het concert van The Rolling Stones in 2014.

27 keer

was Pinkpop tot nu toe uitverkocht. Per dag kunnen 60.000 mensen het terrein op. Alle weekendkaarten zijn dit jaar al lang en breed op, maar er zijn nog wel dagtickets.

Pinkpop in getallen: op naar de 50!
Het befaamde Pinkpoppetje. / David van Dam | ANP

2 grote namen

keren naar Landgraaf terug. De debuterende headliner Bruno Mars sluit Pinkpop zoals gezegd dus af. Pearl Jam (morgen) en Foo Fighters (zaterdag, foto) zijn er echter voor de derde keer als topact bij. Pearl Jam is deze week voor twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Hier vind je een recensie wat onze verslaggever er dinsdagavond van vond.

Pinkpop in getallen: op naar de 50!
Dave Grohl van The Foo Fighters. / Markus Heine | EPA

15 keer

keer Hollands Glorie op de komende Pinkpop en dat is weleens minder geweest. Lil Kleine, Bløf, Walden, Blaudzun, Oliver Heldens, Aïcha Cherif, Donnie, Miss Montreal, Sevn Alias, De Likt, Ronnie Flex, Maan, Don Diablo, The Overslept en Blackbird maken de reis naar Limburg.

Pinkpop in getallen: op naar de 50!
Lil Kleine opent vrijdag de main stage. / Paul Bergen | ANP

45 tickets

gaf Metro weg aan lezers die een song van een Pinkpopact durfden te zingen en te filmen (zoals deze ’Bruno Mars’). Op Metronieuws.nl vind je donderdag een compilatie van Metro’s zangers en zangeressen.

Pinkpop in getallen: op naar de 50!

Nog meer opvallende cijfers

1990 was het jaar dat Pinkpop in het Guiness Book of Records werd opgenomen als oudste en enige nooit onderbroken jaarlijks terugkerende openlucht-popfestival. Tot en met vorig jaar hadden 2.599.175 mensen een Pinkpopkaartje gekocht. In 2011 was Jelles Knops uit Vlijmen de 2 miljoenste bezoeker. De 750e act op het festival was De Jeugd van Tegenwoordig. Anouk is recordhoudster Pinkpopoptredens, ze was er 6 keer. En, tot slot, 3 posters ontwierp Pinkpopnestor Jan Smeets zelf: de eerste drie in 1970, 1971 en 1972.

Pinkpop in getallen: op naar de 50!
Jan Smeets. / Paul Bergen | ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pinkpop in getallen: op naar de 50!
Sluiten