Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 13 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

DWDD-vervanger M kwam niet zonder slag of stoot

Presentatrice Margriet van der Linden begint maandag om 19.00 uur met M, de dagelijkse vervanger van De Wereld Draait Door op NPO1. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Vijf vragen over M.

Nu je het zegt.. Waarom is DWDD al zo vroeg in het jaar met ‘zomerstop’ gegaan?

Dat heeft te maken met de wens van presentator Matthijs van Nieuwkerk om minder tijd kwijt te zijn aan ‘slokop’ DWDD. Dus dat betekende of stoppen of minder weken per jaar DWDD. Omdat de Publieke Omroep (NPO) natuurlijk niet van paradepaardje Van Nieuwkerk af wil, ging het voor de tweede optie: zes maanden per jaar DWDD, van januari tot april en van september tot december.

DWDD is dus 6 weken geleden al gestopt. Waarom begint de vervanger dan nu pas?

Dat zou aan de traagheid van de NPO liggen. Dat begon volgens omroep BNN-VARA, dat aan een paar ideetjes voor DWDD-vervangers had gewerkt, te laat met het beoordelen van de verschillende programma-ideeën die naar aanleiding van een pitch waren ingestuurd. Daardoor was er te weinig tijd om een steady programma neer te zetten. BNN-VARA trok daarom hun ideeën weer in.

Klopt dat, was er ook te weinig tijd?

Hoewel de NPO dat bij monde van programmadirecteur Frans Klein niet wil toegeven – tegen nu.nl zei hij dat tv-maken nou eenmaal een proces is waar veel tijd in gaat zitten – lijkt het er wel op. Na het stoppen van DWDD vroeg NPO namelijk aan Omroep MAX om hun ‘5-uur-show’ Tijd voor Max een paar weken te rekken op het tijdslot van DWDD. Een programma dat volgens veel kijkers eigenlijk te licht is voor dat tijdstip.

M heeft de pitch gewonnen. Wat is dat voor een programma geworden?

Volgens NPO-baas klein is het programma ‘verassend en origineel’. Toch lijkt het in de omschrijving wel veel op DWDD; er is een tafel, gasten, gesprekken van de dag en een huisband, het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest. M wordt geproduceerd door Human Factor TV, het bedrijf van Irene van den Brekel dat ook Zondag met Lubach presenteert. Van den Brekel is de echtgenote van vice-premier Kajsa Ollongren.

Wie Margriet van der Linden eigenlijk?

De 48-jarige Van der Linden is het meest bekend als De Mol van 2014, het jaar waarin het programma Wie is de Mol naar Sri Lanka afreisde. Daarnaast is Margriet vooral bekend als journalist. Ze was onder meer hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij en presenteerde een seizoen van Zomergasten. De laatste jaren geniet ze bekendheid als co-host van Moltalk op NPO 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
DWDD-vervanger M kwam niet zonder slag of stoot
Sluiten