Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 17 apr 2018 / 12:55 uur

Nylon met Koningsdag passé: kies hippe Maxima-trui

Modeontwerper Janice ontwikkelde speciaal voor Koningsdag twee truien met Maxima als hoofdthema. Perfect voor de feestdag die er weer aan komt, want waarom niet een keer een mooi kledingstuk aan tijdens onze oer-Hollandse feestdag?

Alleen met Koningsdag oranje

Oranje nylonshirtjes en Wuppiesjaals van tig jaar geleden: waarschijnlijk duiken we binnenkort weer de zolder op om de enige oranje items die in huis liggen tevoorschijn te toveren. Allemaal in het kader van Koningsdag natuurlijk, want voor de rest ‘kan’ oranje kleding ‘echt niet’.

„Complete onzin”, vindt modeontwerper Janice. Hij ontwierp speciaal in het kader van Koningsdag twee truien met Maxima als grootste inspiratiebron. „Dat begon met mijn eigen Janice-truien, die ik verkoop in enkele kleuren via mijn webshop www.justjanice.nl. Die trui was er eerst alleen in het geel en liep heel erg goed. Toen bracht ik hem uit in nog meer kleuren en met Koningsdag in het vooruitzicht dacht ik opeens: waarom niet in het oranje? Dan drukken we meteen het hoofd van Maxima en haar naam erop in plaats van die van mij.”

Modeontwerper Janice is de lelijke oranje kleding met Koningsdag zat. / Privébeeld Janice

Koningin in het zonnetje

„Ja oké, het draait met Koningsdag natuurlijk om Willem-Alexander, maar ik ben 33 jaar en moet nog steeds wennen aan het woordje Koningsdag. Voor mij is het nog steeds Koninginnedag", legt Janice uit als we hem vragen waarom het hoofd van Willem-Alexander niet op een trui staat.

„En daarbij: Maxima is mijn nationale modeheldin. Iedere keer als ik haar zie word ik blij en denk ik: kijk, jij laat zien hoe het moet, wat ben je toch goed voor dit land. Ik vind haar zó leuk! Zij heeft het koningshuis weer een beetje hip gemaakt en spreekt een jonge doelgroep aan. En ik vind dat we haar – ondanks dat het die dag eigenlijk om de koning draait – ook wel in het zonnetje mogen zetten.”

Boel in de fik

De modeontwerper ergerde zich de afgelopen jaren kapot aan de kledingstukken van zijn landgenoten tijdens Koningsdag. „Verschrikkelijk vind ik het. Al die kledingstukken zijn zó plastic. Eén sigaret erbij en de hele boel staat in de fik. Waarom kan het niet hipper, duurzamer en met iets meer kwaliteit?”

Een idee waarom we altijd van die walgelijke kleding dragen op Koningsdag heeft Janice wel: „Al die hippe merken hebben onwijs leuke accessoires en kledingstukken in oranje als je in het buitenland op zoek gaat, maar in Nederland trekken wij dat écht alleen maar aan als er iets gevierd moet worden wat met Nederland of het koningshuis te maken heeft. Dan willen we er al snel niet veel geld aan uitgeven en scoor je dus zo’n walgelijk shirt voor een tientje. ‘Je kunt het immers maar één keer aan’, is de gedachte.”

Zo hip kan een trui dus zijn met koningsdag. / Privébeeld Janice

„Daar ben ik het niet mee eens. We hebben veel meer evenementen in een jaar waarbij je dan oranje zou ‘mogen’ dragen. De Olympische Spelen, voetbal… bovendien vind ik dat je oranje ook gewoon moet dragen buiten de speciale gelegenheden om. Doe ik zelf ook hoor! Ik had laatst nog een oranje sweater over een witte blouse aan toen het zulk lekker weer was. Het is maar net hoe je het draagt.”

Altijd handig, zo’n sweater

De modeontwerper heeft ook wel een beeld van hoe je de speciaal voor Koningsdag ontworpen sweater van Janice moet dragen. „Daarom heb ik juist voor een sweater gekozen: die kun je uit doen en om je nek of middel dragen en ’s avonds als het afkoelt doe je hem lekker aan. Ik ben zelf de 25e jarig dus ik weet ieder jaar dat het er qua weer om hangt. Een sweater komt op 24 april eigenlijk altijd wel van pas.”

De trui doet het in ieder geval goed, want Janice „weet van voor niet meer dat hij van achteren leeft.” Volgens hem wordt er onwijs goed gereageerd op de oranje trui met de roze Maxima-details. „We hebben net een nieuwe lading binnengekregen, want enkele maten waren uitverkocht omdat het echt als een trein loopt."

De trui met het hoofd van Maxima. / Privébeeld Janice

„Voor wie de trui (die 99 euro kost, red.) niet kan betalen heb ik ook nog wat tips: koop dan een ‘normale’ oranje sweater, of een oranje accessoire dat je later altijd nog een keer kunt combineren. Mensen durven gelukkig steeds vaker oranje te dragen op ‘normale’ dagen, dus het komt heus wel van pas!”

En zelf?

En wat Janice zelf aan doet de 24e? „Ook mijn trui natuurlijk. Oké, het is een vrouwentrui, maar een L moet ik wel passen. Met een leuke witte blouse eronder ben ik helemaal fashionable en kan ik volgende week vrijdag ook nog eens goed laten zien hoe een grote fan ik van Maxima ben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nylon met Koningsdag passé: kies hippe Maxima-trui
Sluiten