Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 3 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Gunstige loting voor Waylon bij songfestival

De volgorde van de halve finales van het Eurovisiesongfestival in het Portugese Lissabon zijn dinsdag bekend gemaakt. Waylon komt als achtste in actie tijdens zijn halve finale.

Wakker schudden

Songfestivalkenner Cornald Maas meent dat de volgorde gunstig uitpakt voor Waylon. ,,Het is goed dat Waylon niet moet openen of aan het begin zit. Met zijn nummer schudt hij iedereen weer wakker." Waylon vertegenwoordigt ons land met een ruig rocknummer. ,,Dat komt beter tot zijn recht na wat rustigere liedjes."

Dat Rusland en Moldavië vlak voor Nederland zitten, is volgens Maas bijzonder gunstig. "Voor ons zitten zes nummers die wat minder dwingend zijn. Noorwegen begint sterk", zegt de songfestivalkenner over de Noor Alexander Rybak. De zanger, die het liedjesfestijn in 2009 won, vertegenwoordigt zijn land dit keer met het stevigere That’s How You Write A Song en opent op donderdag 10 mei de tweede halve finale. "De twee nummers voor ons zijn totaal anders dan Outlaw In ‘Em. Rusland doet mee met een midtempo nummer dat zonder al te veel overtuiging wordt gebracht, Moldavië stuurt een soort jaren zeventig ballroom-lied. Daar zal vast publiek voor zijn, maar ik denk niet dat het gaat scoren bij de vakjury’s."

Goed teken

Dat Nederland bij de eerste negen optredende landen zou zitten, was al bekend. Eerder werd bepaald dat Waylon in de eerste helft van de tweede halve finale het podium op moet. De achtste plek die de zanger toebedeeld heeft gekregen, is volgens Maas een goed teken. "De vier, vijf landen die goed liggen – Noorwegen, Nederland, Zweden, Australië en Oekraïne – zijn door de organiserende omroep en de EBU op de meest kansrijke plekken gezet. Dat lees ik tenminste af uit deze volgorde."

Toch moeten we nog niet te vroeg juichen. "Een startpositie kan soms uitmaken, maar een goed nummer moet het vanaf elke positie kunnen halen." Toch ziet de songfestivalkenner vooral gunstige voortekenen voor Waylon en Nederland. "Ook de bookmakers zijn gunstig gestemd."

De eerste halve finale, waarin negentien landen hun bijdrage presenteren, is op dinsdag 8 mei en de tweede halve finale, waarin Nederland staat, is op donderdag 10 mei. Als Waylon voldoende punten haalt, stroomt hij door naar de finale op zaterdag 12 mei.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.