Damla Kaygusuz
Damla Kaygusuz Entertainment 23 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Duizendpoot Esko laat nog meer talenten zien

Hij heeft hard aan de weg getimmerd met zijn strakke beats voor veel artiesten, waaronder Josylvio, Hef en Sevn Alias. Nu komt hij met zijn eigen produceralbum en brengt hij een gloednieuwe sound naar buiten. Esko, geboren als Stacey Walroud, is op zijn nieuwe album te horen met veelzijdige beats. Zijn duister klinkende beats lijken plek te hebben gemaakt voor vrolijke en tropische beats. „Als producer moet je kunnen laten zien dat je diverse sounds kan maken. Dit heb ik ook bewezen met Beats By Esko”, aldus de producer.

Eskimo

Op internet is veel te vinden wanneer je de naam Esko intypt. Maar je kan het verhaal achter zijn artiestennaam niet vinden. „Toen ik op de basisschool zat, had ik een heel goede jeugd. Mijn ouders hadden centjes, ze waren niet rijk, maar hadden genoeg. Mijn vader had een leuke auto van de zaak en op school ging het ook goed. Maar in groep zes ging het mis”, aldus de producer. „Mijn vader verloor zijn baan en mijn moeder werkte niet op dat moment. Ze gingen ook nog scheiden. Het ging vanaf dat moment goed mis. Uiteindelijk kwam ik bij een kanjertraining terecht. Dat is voor jongeren die problemen hebben, onzeker zijn of wat dan ook. Je had van die petjes die je kon dragen die je gemoedstoestand reflecteerden. Een wit petje als je bescheiden was, rood als je boos was en ga zo maar door. Ik zat daar juist met een muts met een balletje erbovenop en aan weerszijden een touwtje met aan het einde weer van die balletjes. Ze begonnen me daardoor Eskimo te noemen. Toen ik muziek begon te maken, heb ik Esko afgeleid uit die bijnaam.”

Esko kan gezien worden als een ware duizendpoot. Hij is niet alleen maar producer van zijn huidige album geweest, maar ook van talloze andere artiesten, heeft een eigen platenlabel, Van Klasse, kan bars spitten en hele strakke beats maken. Zijn ervaring als producer voor andere artiesten heeft hij mee kunnen nemen in zijn eigen werk. „Je neemt zeker lessen mee van in de studio zitten met verschillende artiesten. Het is wel zo dat ik het bij iedereen anders aanpak. Ik heb dus ook mijn eigen visie en ben op mijn eigen manier te werk gegaan voor mijn album. Maar je ervaring als producer en de lessen neem je zeker mee.”

Wil je Esko beter leren kennen? Kijk dan bovenstaande filmpje waarin we vragen naar de favorieten van de producer.

Veelzijdig

De fans van Esko kennen hem van zijn duister klinkende beats, die hij ook veelal heeft geproduceerd voor andere artiesten. Op zijn nieuwe album is juist een heel andere Esko te horen. „De sound van mijn album kan je omschrijven als divers”, aldus Esko. „Ik heb ervoor gekozen om nu een andere kant te laten zien, want de duistere beats kennen de fans inmiddels al van mij. Nu kan ik laten zien wat voor kwaliteiten ik nog meer heb. Als producer moet je kunnen laten zien dat je divers kan werken.”

Vijf jaar geleden zou hij nooit hebben kunnen dromen waar hij nu staat. Toch heeft het harde werken hem beloond. Er is echter geen succesformule voor zijn muziek: „Ik maak gewoon wat ik tof vind om te doen”, aldus Esko. „Ik werk niet aan iets met de gedachte dat mensen dit leuk gaan vinden of dat de fans het tof gaan vinden. Nee, ik maak iets wat ik leuk vind om te doen en wat in mijn ogen goed is. Ik heb er heel veel waardering voor gekregen van mensen en daar ben ik heel dankbaar voor. Er is geen formule om goede muziek te maken.”

Een ding is zeker: met zijn nieuwe album bewijst hij hoe veelzijdig hij als producer kan zijn. We kunnen alleen maar meer van hem verwachten, want hij wil het nog grootser aanpakken, ook met zijn label. „Nooit had ik verwacht hier te staan, maar een mens is nooit tevreden en wil altijd meer. Ik ben heel blij met waar ik sta en ik vind ook dat ik sta waar ik wil zijn, maar ik streef ernaar om te groeien”, aldus de duizendpoot. „Ik wil ook heel graag het platenlabel Van Klasse nog meer laten groeien. Ik heb heel veel ambities: ik wil nog naar het buitenland en daar uitbreiden, nog een grote artiest zoals Josylvio laten tekenen bij Van Klasse, een producer de mogelijkheid geven te groeien en net zo groot te laten worden als ik binnen het platenlabel en nog veel meer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.