Damla Kaygusuz
Damla Kaygusuz Entertainment 17 apr 2018 / 05:00 uur

Dit wist je niet van Coachella

Een kaartje voor het Californische festival Coachella is peperduur. Maar in wiens zakken komt al dat geld eigenlijk terecht?

Het is je vast niet ontgaan: bekendheden zoals Beyoncé, Eminem, Kylie Jenner – en zelfs een aantal landgenoten zoals Anna Nooshin – waren afgelopen weekend te vinden op het festival Coachella. Naast dat het daar wemelt van de cultural appropriation verwacht je niet dat het festival nog een donkere kant kent. Het is namelijk zo dat het honderden dollars die de festivalgangers neertellen voor een kaartje in de zakken van een extreemrechtse man terecht komen. We hebben het over Philip Anschutz, een multimiljonair die meerdere bedrijven en allerlei branches bezit en de eigenaar van het grote festival is dat in het tweede en derde weekend van april plaatsvindt in Indio, Californië.

Extreemrechtse groepen

De laatste jaren is naar voren gekomen dat Anschutz vele donaties heeft gedaan aan extreemrechtse groepen. Zo heeft hij bijvoorbeeld grote sommen geld geschonken aan de Alliance Defending Freedom, de National Christian Foundation en de Family Research Council. Alle drie de groepen keren zich tegen gelijke rechten voor LGBTQ+-gemeenschap. Vooral de Alliance Defending Freedom is omstreden. Deze juridische groepering heeft meer dan 200 anti-LGBTQ+-wetten in 34 staten gesponsord in 2017. Dit deden ze om te voorkomen dat de wetten die ervoor moeten zorgen dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid niet meer mogelijk is, het niet haalden.

Ook heeft Anschutz veel geld gedoneerd aan aartsconservatieve politici die anti-abortus zijn en niets willen weten van strengere wapenwetgeving. Zo sponsorde Anschutz senator Cory Gardner, die zich na de bloederige schietpartij in Las Vegas in oktober vorig jaar fel verzette tegen strenge wapenregulering. Gardner is lang niet de enige politici die van Anschutz’ geld genoot. Zo doneerde hij ook vele dollars aan congreslid Scott Tipton, die zich verzet tegen zowel het homohuwelijk als abortus. En ook Mike Coffman, een lid van het Huis van Afgevaardigden die ervan overtuigd is dat Barack Obama geen Amerikaanse staatsburger is, kreeg geld van Anschutz.

#BoycottCoachella

De verontwaardiging hierover liep in aanloop naar de vorige editie van Coachella zo hoog op dat er een oproep werd gedaan om het megafestival te boycotten onder de hashtag #BoycottCoachella. Onder druk van de mogelijke boycot bracht Anschutz een verklaring naar buiten. Hierin benadrukte hij met klem dat „recente claims in de media dat ik anti-LGBTQ+ ben, niets meer zijn dan nepnieuws – het is allemaal rotzooi.”

Zijn donaties wijzen echter op iets anders. Zijn geld stroomt sinds de ophef in 2016 niet meer naar de eerdergenoemde groepen Alliance Defending Freedom, National Christian Foundation en Family Research Council, maar de Anschutz Foundation gaf wel donaties aan een aantal andere organisaties die anti-LGBTQ+ zijn. Dat wees onderzoek van muziekwebsite Pitchfork vorig jaar uit.

Dit jaar riep Perez Hilton mensen op om het festival te boycotten.

Imago oppoetsen

Inmiddels probeert Anschutz zijn imago op te poetsen door geld te schenken aan hele andere groepen en stichtingen. Logischerwijs doet hij dat niet in stilte. Zo doneerde de festivalbaas in maart dit jaar een miljoen dollar aan het LGBT-fonds van de AIDS Foundation van Elton John. „Mijn geschenk aan de Elton John Foundation is bedoeld om te benadrukken dat we de vrijheid van alle mensen ondersteunen om vreedzaam te leven, zonder bemoeienis van anderen”, aldus Anschutz.

Of Anschutz daarmee het beeld dat van hem is ontstaan kan veranderen, is nog maar de vraag. Ondanks zijn twijfelachtige reputatie stond Beyoncé afgelopen weekend als eerste vrouwelijke, zwarte headliner op het hoofdpodium van Coachella. Volgend weekend doet ze dat nog een keer. Ook staan andere grote zwarte artiesten zoals The Weeknd en WizKid op de line-up. Zij zijn lang niet de enigen die voor etnische diversiteit op het festival zorgen. Hypocriet van de organisatie? Oordeel zelf. Maar wat vaststaat is dat Coachella met Anschutz aan het roer wel een imagoprobleem heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit wist je niet van Coachella
Sluiten