Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 30 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Teksten op eerste album Jim van der Zee zeggen alles

Jim van der Zee won The Voice of Holland 2018 en brengt met Where I Come From zijn eerste album uit. „Ik hoop vooral dat mensen naar de teksten gaan luisteren.”

Op de plaat vinden we nummers van zijn inspirators: Bob Dylan, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, Tom Waits. „Alle tracks op het album hebben zoveel sentimentele waarde voor mij, dat gaat echt way back. Het is de muziek waarmee ik opgegroeid ben en die mijn pa altijd speelde. Dit zijn stuk voor stuk songwriters die ik enorm waardeer om hun teksten. Ik leg een bepaalde emotie in de liedjes. Als je weet waar die emotie vandaan komt, dan voel je ‘m nog veel sterker.”

Eigen plaat in 2019

Kijken we wat verder in de toekomst, dan komt er absoluut een plaat met eigen nummers. „Ik streef ernaar om iets af te hebben voor 2019. Ik schrijf al jaren muziek en wil daar nu echt iets mee gaan doen.” Jims eigen muziek wordt grotendeels geïnspireerd door de breinen achter de tracks op Where I Come From, maar er is meer. „Een eigen stijl is wat mij betreft een mengelmoes van alles wat je als artiest gehoord en gespeeld hebt. Naast folk zijn dat voor mij blues en soul, dus dat ga je ook terughoren in eigen songs. Ik zoek een co-writer met wie ik mijn ideeën kan delen en aan wie ik vragen kan stellen.”

https://www.youtube.com/watch?v=VYXtuzmdq1A

Met zijn coach Anouk heeft Jim nog steeds contact. Zij is ook wel iemand met wie Jim muziek wil maken en aan wie hij advies vraagt. „Dat zou zeker wel iemand zijn die ik zou bellen. Ze staat qua muziek helemaal niet zo ver van mij af en ik sluit een samenwerking met haar in de toekomst dan ook niet uit.”

Songfestival

Het nummer waarmee het publiek Jim leerde kennen was Amar Pelos Dois, waarmee Portugees Salvador Sobral vorig jaar het Eurovisie Songfestival won. Is het songfestival ook iets voor Jim? „Alleen als het onder dezelfde voorwaarden is als Sobral destijds: als ik een nummer mag zingen waar ik compleet achter sta en wat bij voel, dan ga ik er morgen heen. Niet als ik daar gedwongen een dansje en een discodingetje moet doen, maar dat heeft mijn grote vriend Salvador gelukkig wel een beetje ontkracht.”

https://www.youtube.com/watch?v=SAqOtZjEZRY

Vlak na zijn The Voice-winst vertelde Jim aan Metro dat zijn volgende doel was om dicht bij zichzelf te blijven. Dat is gelukt, vertelt de zanger, toch enigszins verbaasd. „Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt na zoiets. Veel mensen waarschuwden me: ‘ik hoop dat je jezelf niet verliest’. Maar arrogant worden zit ook niet zo in mijn aard. Ik ben heel kritisch op mijn muziek. Het laatste wat ik zou zeggen is dat ik geweldig ben.”

Jim is een nuchtere gast en heeft een bijbehorende nuchtere kijk op de toekomst. „Ik bekijk het week voor week, jaar voor jaar, ik hoop dat ik altijd in staat blijf om mijn eigen ding te doen, te doen waar ik achter sta. Ik wil een gevestigde naam worden, dat mensen denken: ‘dat is Jim van der Zee, dat is zijn muziek en dat staat hiervoor.’”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.