Metro en ANP
Metro en ANP Entertainment 1 mrt 2018 / 09:21 uur

De opkomst en ondergang van Humberto Tan

Humberto Tan neemt aan het einde van dit tv-seizoen afscheid van RTL Late Night. De presentator werd nog niet zo heel lang geleden bejubeld, maar dat lijkt televisiekijkend Nederland al lang te zijn vergeten.

Eerste

De eerste uitzending was op 26 augustus 2013 en trok 734.000 kijkers, net iets meer dan Knevel en Van den Brink destijds. Een jaar later opende Tan het tv-seizoen met ruim een miljoen kijkers.

Humberto Tan en Luuk Ikink bij de start van RTL Late Night

In 2014 was RTL Late Night steevast populairder dan Pauw, maar daar kwam in 2015 verandering in toen meer kijkers op de late avond afstemden op Jeroen Pauw en ook Eva Jinek aan een opmars begon.

Prijzen

Tan werd aanvankelijk nog overladen met vak- en publieksprijzen. Hij won zowel in 2014 als 2016 de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator van het jaar en werd door de vakpers uitgeroepen tot Omroepman van het jaar 2015. Die vakprijs had hij te danken aan zijn persoonlijkheid en de impact van de talkshow, luidde de argumentatie.

De presentator was volgens Broadcast Magazine gegroeid in zijn rol en drukte zijn stempel in het verhitte debat over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Bataclan

Wereldberoemde artiesten als Ed Sheeran, Pharrell Williams, Coldplay en One Direction wisten de studio aan het Rembrandtplein in Amsterdam veelvuldig te vinden. De uitzending waarin vier vrienden te gast waren die in november 2015 aan de dood ontsnapten in Bataclan wordt gezien als onbetwist hoogtepunt. Voor dat gesprek werd Tan onderscheiden met de Sonja Barend Award voor het beste tv-interview.

Jinek

Vorig jaar zakten de kijkcijfers verder en viel de talkshow van Tan soms zelfs buiten de lijst van de 25 best bekeken programma’s. Het was het jaar dat Jinek werd uitgeroepen tot Omroepvrouw van het jaar. De dalende interesse voor Tan ging gepaard met toenemende kritiek op zijn programma en hemzelf.

Angela de Jong

RTL kwam in september onder vuur te liggen nadat AD-columnist Angela de Jong de wegzakkende kijkcijfers verklaarde door de zendergroep een gebrek aan creativiteit te verwijten. Ook sprak ze van een ‘stuitend arrogant clubje’. Later kreeg De Jong bijval van enkele andere tv-deskundigen en zelfs uit eigen stal toen Johan Derksen kritiek uitte op zijn werkgever.

RTL vond het toen nog te vroeg om conclusies te trekken en Humberto beloofde aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk beterschap. Hij zei teleurgesteld te zijn in de lage kijkcijfers van zijn talkshow, maar zei ook te blijven geloven in het programma. "Als het aan mij ligt, ga ik nog jaren door’’, zei hij in de overtuiging dat hij het tij kon keren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De opkomst en ondergang van Humberto Tan
Sluiten