Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 28 mrt 2018 / 04:30 uur

Danny Vera: Ik drink geen bier en ik eet geen dieren

Danny Vera debuteert deze zomer op Parkpop. Op het podium: prima. Maar in de massa van een festival, nee dat liever niet.

Americanaklanken klinken op zondag 24 juni in een hopelijk zonnig Zuiderpark in Den Haag. Danny Vera komt namelijk over vanuit Zeeland, zo maakt Parkpop woensdag bekend. Vorige week maakte de 40-jarige zanger-gitarist al wereldkundig dat hij dit najaar de P.M.D. Clubtour doet (Pressure Makes Diamonds), eindigend in Paradiso Amsterdam. Bovendien komt er later in 2018 nog een album aan en een theatertour 2019, zijn z’n theateroptredens steevast uitverkocht en brengt hij nog altijd twee keer per week de stemming erin in het praatprogamma Voetbal Inside. Ja, het gaat Danny Vera goed.

Parkpop meneer Vera, voor het eerst!

Ja, leuk man. Ik heb om me heen altijd veel mensen over Parkpop gehoord, dus prima. Den Haag, ook altijd leuk.

Je bent er ook nog nooit als bezoeker geweest?

Nee nee, laat mij maar muzikant zijn. Ik ben niet zo’n festivalganger, ik ga alleen als ik er speel. Persoonlijk houd ik niet van grote mensenmassa’s. Ik sta veel liever op het podium. Gek misschien, want ik vind het altijd gaaf – vooral bij mooi weer – om op een festival te spelen, maar ben er nog nooit als bezoeker geweest. Ach, ik heb ook helemaal geen tijd joh.

Bruce Springsteen

Dus we komen Danny Vera nooit met een biertje en een vette hamburger tegen op een terrein van Pinkpop of Parkpop?

Dat wordt sowieso moeilijk, want ik drink geen bier en eet geen dieren. Toen ik jong was had ik kijken bij een festival frustrerend gevonden waarschijnlijk, want dan had ik er zelf liever gespeeld. Ik heb alleen een keer, op uitnodiging, Bruce Springsteen op Pinkpop gezien. Backstage, dat dan weer wel.

Pas je een show als op Parkpop aan, omdat de mensen voor je neus niet per se Danny Vera-fans zijn?

Nee. Ik pas me nooit aan, maar doe het anders. Tijdens mijn solo-tour speel ik rustige liedjes op mijn akoestische gitaar in kleine theaters. Met mijn band doe ik in clubs geen ballads en in theaters juist wel. In clubs is er altijd geouwehoer en gaan mensen bier halen. Prima, maar dan werken de ballads niet. Dan passen uptempo-nummers en wat krachtiger repertoire veel beter en dat zal ook op Parkpop zo zijn. Dat ik zo verschillende dingen kan doen vind ik best een luxe.

Danny Vera: Ik drink geen bier en ik eet geen dieren

Merk je dat je op festivals een nieuw publiek bereikt?

Ja, we hebben inmiddels veel toffe festivals gedaan, maar ik merk het de laatste tijd sowieso al. Ik doe dit werk nu twintig jaar, maar de laatste twee jaar loopt het opeens de spuigaten uit. Vorig jaar verkocht ik Paradiso een half jaar van tevoren uit! Nu sta ik daar in december weer en zijn er volgens mij nog maar vijftien kaartjes over. Ik vind het allemaal maar mooi om mee te maken. Ik had ook verwacht dat ik één seizoen Voetbal Inside zou doen. Na negen jaar, en dat bedoel ik niet negatief, voelt het bijna als een vaste baan. Heerlijk om daar met covers een beetje sfeer te brengen.

Het gaat je allemaal maar goed…

Ja, het valt me allemaal wel mee ja, haha. Leven van muziek, daar had ik altijd op gehoopt. Ik kan dat inmiddels al behoorlijk lang, als was het ook wel een beetje sappelen. Maar nu gaat het me goed. Er heeft veel werk, tijd en moeite in gezeten, dus daar ben ik vooral heel erg dankbaar voor.

Meer in 2019

Je doet ook festivals als Concert at Sea, Tuckerville en Indian Summer, maar geen eindeloze rij hè?

Nee, ik heb mijn tijd echt nodig om de nieuwe plaat af te maken. Voor de zomer van 2019 ben ik van plan veel meer festivals te doen. Als ik word uitgenodigd natuurlijk.

Voor welk festival zou je dolgraag nog eens worden gevraagd?

Oh, zo veel. Maar weet je, toen ik in Paradiso had gestaan had ik toch zoiets van ‘wow, toch wel een dingetje’. Bij festivals in Nederland geldt dat volgens mij voor Pinkpop. De festivals moeten me wel willen natuurlijk. Als ze me niet vragen verdien ik het blijkbaar niet om er te spelen. Willen ze me wel, dan vind ik het superleuk om te komen.

Welke vijf namen, dood of levend, zou je zelf op een festival programmeren?

Dood ook? Makkie: dan zet ik Elvis Presley, Frank Sinatra, Michael Jackson, Roy Orbison en Johnny Cash neer. Ik denk dat ik uitverkoop, wat denk jij?

Moet lukken. En met artiesten van eigen bodem?

Dan ga ik voor mijn Nederlandse vrienden Di-Rect, Douwe Bob, The Kik en Bløf. Dan speel ik zelf ook nog wat en dan heb je volgens mij een hartstikke leuke middag. Mag ik trouwens nog wat zeggen? Sommige verslaggevers schrijven ‘rasartiest’ in hun artikelen. Dat vind ik maar raar.

Jongleren met je tenen

Natuurlijk mag je dat zeggen.

Ja, rasartiest. Waar komt dat nou vandaan? Als muzikanten hebben we onderling weleens over dat woord. Rasartiest. Een rasartiest is volgens mij iemand die met z’n tenen jongleert en ondertussen aan het vuurspuwen is ofzo.

Ik zal het woord niet gebruiken.

Heel mooi, bedankt. Ik lees het namelijk overal. Ik ben graag van de lovende woorden, maar het moet niet te gek worden.

Danny Vera: Ik drink geen bier en ik eet geen dieren

Meer namen

Parkpop maakte voor zondag 24 juni eerder de volgende namen bekend: Bløf, De Jeugd van Tegenwoordig, DeWolff, Bökkers, The Go! Team en The Dubbeez. Danny Vera kende het programma nog niet: „Nee, maar leuk! Vooral Bløf, want dan kunnen we vanuit Middelburg samen in het bussie.”

Info: Parkpop.nl.

Een dag eerder wordt op hetzelfde terrein Parkpop Saturday Night gehouden (niet gratis). Daarvoor staan op de poster: Kim Wilde, Clouseau, Jason Donovan, Hot Chocolate, Kiss Forever en The Boss UK.

Info: Parkpop.nl/saturdaynight.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Danny Vera: Ik drink geen bier en ik eet geen dieren
Sluiten