Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Entertainment 22 mrt 2018 / 07:54 uur

BNNVARA zegt sorry voor uitzending Rambam over UVSV

In januari van dit jaar wijdde onderzoeksprogramma Rambam een veertig minuten tellende uitzending aan ontgroeningen bij studentenverenigingen in Nederland. Niet veel later stond het hele land op z’n kop.

Het team van onderzoeksjournalisten stuurde vijf ‘undercover studenten’ naar verschillende studentenverenigingen in het land en vonden zo dat er nogal wat mis is met de ontgroeningen. Achteraf bleken statements die werden gemaakt in het programma niet te kloppen.

Medicijnen

De uitzending suggereert namelijk dat studente Bente Naber haar astma-medicijnen niet mocht gebruiken. Direct na de uitzending komt Naber hier al tegen in opstand in het programma Jinek. Ze diende ook een klacht in bij de ombudsman van de publieke omroep (NPO) en de Raad voor de Journalistiek. Haar klacht werd door de ombudsman niet behandeld omdat Rambam geen journalistiek programma zou zijn. De omroep noemt het een ‘serviceprogramma’, schrijft NRC.

Nu heeft BNNVARA dan toch excuses gemaakt richting Naber. Schriftelijk lieten zij weten te betreuren dat door de uitzending een „verkeerde beeldvorming” over Naber is ontstaan. De uitzending van Rambam leidde tot Kamervragen en het intrekken van de bestuursbeurzen van de Universiteit Utrecht aan UVSV, en van de Erasmus Universiteit aan de RSC/RVSV in Rotterdam.

Als het aan de studente ligt, is de zaak met deze excuses afgedaan. Ze trekt haar klachten in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BNNVARA zegt sorry voor uitzending Rambam over UVSV
Sluiten