Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Entertainment 27 feb 2018 / 16:25 uur

YouTuber Petrus onderging extreem sport en-eetregime

,,Ben je nou echt gelukkiger met een perfect lichaam dat tijdschrift- en Instagram-waardig is?" Dat is de vraag die YouTuber Petrus (o.a. Cinemates) zich stelde. Hij ergerde zich aan de ‘schijnperfectie’ op social media en als onderzoek ging hij drie maanden lang aan de slag met zijn lijf. Door een strak sport-en voedingsschema wist hij de ‘perfecte fitbody’ te evenaren. Maar hoe realistisch is het eigenlijk om zo’n lichaam te behalen?

Het perfecte lichaam?

Op Instagram zie je het vaak genoeg. Perfecte lichamen van mannen en vrouwen met een sixpack, witte tanden en glanzend haar. In sommige gevallen is er vooral sprake van filters, photoshop en goed licht en soms helpt de plastische chirurg ook een handje mee. Maar er zijn ook mensen die echt keihard trainen voor het ‘perfecte lichaam’. In zijn documentaire gaat de 24-jarige Petrus (Peter de Harder) zelf aan de slag, om naar eigen zeggen het hevig geromantiseerde imago na te streven. Zijn doel? In drie maanden het perfecte lichaam creëren.

Via verschillende mediakanalen krijgen jongeren een toestroom aan beelden van perfecte lichamen. Niet zo gek dat jongeren steeds onzekerder worden. Petrus ergerde zich aan het verstoorde beeld van een perfect lichaam .,,Vooral de hele jonge generatie gebruikt social media als referentiekader. Ik wil mensen bewust maken en ze laten zien dat er een schijnbeeld wordt gecreëerd,” zegt hij tegen Metro.

Twee keer per dag in de sportschool

Terwijl iedereen met oud&nieuw aan de oliebollen en appelflappen zat, ‘genoot’ Petrus van eiwitshakes en stukjes kip. Drie maanden lang heeft hij keihard getraind en op zijn voeding gelet. Hij begon met drie keer per week trainen en de laatste weken stond hij twee keer per dag (!) in de sportschool.

Foto: Ilja Meefout

Genoot niet meer van eten

Het vele trainen ging Petrus die voordat hij aan zijn ‘challenge’ begon al redelijk strak in zijn vel zat niet per se slecht af. ,,Het trainen was niet zo moeilijk, ik ben nog nooit helemaal kapot geweest. Vooral het aanpassen van mijn voeding was heel moeilijk. Op een gegeven moment mocht ik geen zout meer, geen oliën. Niets was meer lekker.”

Op social media zie je veel al beelden van gelukkig lijkende mensen. Petrus voelde zich ongelukkiger dan ooit. ,,Ik ben van mezelf echt niet agressief. Maar de laatste twee weken mocht ik geen koolhydraten, mijn hormonen waren zo uit balans ik werd er gewoon agressief van.”  Ook zijn Cinemates-collega Kelvin merkte veranderingen in het gedrag van zijn vriend en zakenpartner. ,,Tijdens meetings was hij echt een ander persoon, hij was veel minder productief” zegt Kelvin in de documentaire.

Verdoofde versie van zichzelf

Gelukkig voor Petrus zijn de drie maanden bikkelen voorbij. Voor hem was het een onmogelijke taak om na zijn dagelijkse bezigheden als regisseur en YouTube ook nog een strikt voeding- en trainingspatroon te volgen. ,,Mensen realiseren zich niet dat het een vak apart is om er zo uit te zien. Al die vele likes betekenen niet dat je ook gelukkiger bent. Ik was tijdens het trainen juist een verdoofde versie van mezelf.”

Geen onderbroekenlolletje

De fotoshoot zit er op en we zijn vooral benieuwd wat Petrus als eerste in zijn mond heeft gestopt nadat hij weer normaal mocht eten. Pizza, spareribs, ijs, chocola? Of misschien wel alles tegelijk?

,,Dat valt nog heel erg tegen, omdat ik zo extreem met voeding bezig ben geweest, is het genot van eten een beetje verdwenen.” Petrus legt uit dat het voor hem mentaal nog best zwaar is om ineens normaal te eten. Hij heeft veel minder zin in al die vette en slechte dingen omdat hij het zonde vindt om zo maar alles naar binnen te werken. Trainen doet hij nog wel, maar wel minder want zijn lichaam moest langzaam afbouwen. ,,Nee, in drie maanden trainen voor een lichaam als een onderbroekmodel, dat doe je niet voor de lol.”

IN 3 MAANDEN ONDERBROEKENMODEL – PETRUS Woensdag 28 februari 2018 vanaf 16:30 op www.youtube.com/petrus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTuber Petrus onderging extreem sport en-eetregime
Sluiten