D. van Aken
D. van Aken Entertainment 5 feb 2018 / 10:21 uur

RTL laat Renate van der Gijp online staan

Het heftig bekritiseerde fragment waarin René van der Gijp als ‘Renate’ met een pruik op aan tafel zat bij Voetbal Inside blijft online staan. Dat heeft RTL maandag laten weten.

Schijncorrectheid

De zender meldde zondag dat de drie analisten worden aangesproken op de ‘grap’. RTL vindt dat “de mannen alle ruimte krijgen voor hun mening maar dat betekent niet dat je van alles een grap moet maken”.

Op sociale media wordt RTL hypocrisie verweten omdat het bewuste fragment nog wel in de RTL-app en op sociale media wordt gedeeld. 3FM-dj Domien Verschuuren verweet de zender “schijncorrectheid”.

“Mensen kunnen het fragment toch wel vinden”, stelt RTL. “Op deze manier kunnen kijkers ook zelf een beeld en een oordeel vormen over de uitzending.”

Derksen

Johan Derksen meldde in De Telegraaf nog steeds achter de ‘grap’ te staan. “Als de zender zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het bedrijf mij van de buis halen”, stelt hij. RTL wil hierop niet reageren voordat het gesprek met de analisten heeft plaatsgevonden.

Homobelangenorganisaties COC en TNN eisen dat de sponsoren van het programma zich zouden uitspreken over de kwestie. In december dreigden hoofdsponsoren Heineken en Gillette al weg te lopen vanwege de vermeend homofobe, seksistische en racistische grappen die aan tafel werden gemaakt. Uiteindelijk bonden de sponsoren in en veranderde er niets.

Politiek

Ook de politiek mengt zich in de kwestie. PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij de oproep van het COC. De VVD vindt dat de grap misplaatst was en stelt “dat de mannen hun podium beter kunnen gebruiken om acceptatie van LHBT onder de aandacht te brengen”.

Regeringspartij D66 vindt dat de ‘analisten’ van het programma Voetbal Inside excuses zouden moeten maken. “We steunen geen oproep tot censuur of een verbod op het programma”, stelt een woordvoerder van parlementariër Sjoerd Sjoerdsma. “Maar de makers van het programma en RTL moeten wel worden aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zolang homo op scholen nog steeds het meest gebruikte scheldwoord is, is het misplaatst en smakeloos om LHBT in zo’n goed bekeken programma op deze manier door het slijk te halen.”

Steun

Er is ook steun voor Johan Derksen en de rest. Hugo Borst schreef er maandag over in zijn column voor het AD. "De acteurs van De Luizenmoeder mogen wel politiek incorrecte grappen maken, de plaaggeest Gijp en de provocateur Derksen niet, die verdienen een beroepsverbod."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
RTL laat Renate van der Gijp online staan
Sluiten