Jelmer Visser
Jelmer Visser Entertainment 3 feb 2018 / 16:10 uur

COC en TNN willen boycot Voetbal Inside

Voetbal Inside heeft na de stunt die René van der Grijp vrijdagavond uithaalde geen vrienden gemaakt met Transgender Netwerk Nederland en het COC.

De organisaties konden niet om de verkleedpartij van ‘Renate van der Gijp’ lachen en roepen op dat de sponsoren van het RTL7-programma ‘de stekker eruit trekken’. Het gaat om Heineken, Gillette en Toto.

Transfobie

De belangenorganisaties reageren op de gewraakte uitzending van Voetbal Inside van vrijdag 2 februari. In deze uitzending kwam het onderwerp over de gendertransitie van een Belgische nieuwsverslaggever. Bo van Spilbeeck, die vroeger bekend stond als Boudewijn van Spilbeeck, liet begin deze week weten dat zij voortaan als vrouw door het leven wilde gaan. Dit leidde tot veel reacties.

Voetbalanalist René van der Gijp verscheen met een pruik en een jurk aan tafel tijdens de uitzending en vertelde aan zijn tafelgenoten dat ze hem voortaan ‘Renate’ moesten noemen. Volgens TTN en het COC maakte Van der Gijp zich hiermee schuldig aan transfobie. Ook Johan Derksen kreeg een veeg uit de pan van de belangenorganisatie. Het duo zou transgenders en Van Spilbeeck expres belachelijk gemaakt hebben.

Reacties

Op sociale media wordt er zeer wisselend gereageerd op de verkleedpartij van Van der Gijp. Veel mensen zijn het eens met het TTN en het COC en vinden de actie van de voetbalanalist een grove provocatie en een smakeloze pestactie. Anderen vonden het toneelstuk van ‘Renate’ juist hilarisch. Zij menen dat zulke grappen gewoon kunnen in een moderne democratie.

Ook voetballer Memphis Depay reageerde op de uitzending. De ex-PSV’er werd in het verleden aan de tafel van het programma vaak beschimpt vanwege zijn kenmerkende kledingstijl. Een grote meerderheid gaf op de site van het AD aan dat het een geslaagde grap was en geen discriminerende provocatie.

Het voetbalpraatprogramma deed er zaterdag zelf overigens nog een schepje bovenop door een afbeelding te tweeten waarin het vermeende levensverhaal van Renate van der Gijp als autobiografie werd aangekondigd.

Boycot

De organisaties bestempelen de reactie van Derksen en Van der Gijp als ‘treurig’: „Iemand worstelt een leven lang met haar identiteit, heeft de moed om daar publiek voor uit te komen en het enige wat de heren van VI kunnen verzinnen is om zo iemand belachelijk te maken. Blijkbaar zijn ze met hun ideeën over transgenderpersonen en homo’s diep in de vorige eeuw blijven hangen".

„Nu is de vraag aan sponsors Heineken, Gillette en Toto en aan RTL of ze zich echt nog langer willen associëren met programmamakers die hun kijkcijfers proberen op te krikken met trans- en homofobie. Wat ons betreft gaat de stekker er uit.” Voorzitters Brand Berghouwer en Tanja Ineke nodigen de bedrijven uit om met hen van dialoog aan over het onderwerp.

Het is niet de eerste keer dat Voetbal Inside onder vuur ligt. Eind vorig jaar riep ook Sylvana Simons op tot een boycot van het programma. Dit naar aanleiding van uitspraken die Van der Gijp en Derksen deden over de #metoo-discussie en Jelle Brandt Corstius.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
COC en TNN willen boycot Voetbal Inside
Sluiten