Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 3 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

The Bridge: het einde van Saga

Sofia Helin (45) speelt voor de laatste keer de rol van rechercheur Saga Norén in het vierde seizoen van de bewierookte seriemoordenaarsserie The Bridge.

De Zweedse hoofdrolspeelster uit The Bridge piept er tussen twee interviews door tussenuit om tien minuutjes op bed te gaan liggen in haar hotelkamer. De promotour langs Europese steden vol interviews en optredens in tv-talkshows begint zijn tol te eisen. „Even liggen doet me goed”, zegt ze monter nadat ze weer op de benedenverdieping van het hotel is verschenen.

Dat dit haar laatste seizoen The Bridge was – de makers zijn er nog niet over uit of het vertrek van Helin ook het einde van de serie betekent – is haar eigen keus en ze is niet verdrietig dat haar rol in de populaire Zweeds-Deense detectiveserie nu is uitgespeeld. „Dit is een goed moment om er mee op te houden: The Bridge is populairder dan ooit en geen beter moment om te stoppen dan op het hoogtepunt. Bovendien is het elke keer weer een krachtproef. Dit keer waren we zeven maanden bezig, maar we hebben er ook weleens acht of negen maanden over gedaan om een seizoen op te nemen. Het enige wat ik echt enorm ga missen zijn de cast en crew waarmee ik zoveel jaar fijn heb gewerkt.”

Dramatisch

Het draait in het nieuwe seizoen van The Bridge allemaal om identiteit, een thema dat Helin enorm aanspreekt. „Er komen interessante vragen langs als wie mag het land binnen en wie niet? Wie is goed en wie slecht? We leven in een dramatische tijd en dat zijn dingen die mensen bezighouden. De tijd waarin mensen geëntertaind willen worden zonder daarbij na te hoeven denken is voorbij. Ik denk overigens niet dat we met een serie de wereld kunnen veranderen. Kleine dingen veranderen kan wel. Door Saga ben ik bijvoorbeeld anders gaan denken over mensen die niet in staat zijn om sociaal gedrag te vertonen en te communiceren. Vroeger ergerde ik me daar dood aan omdat ik het niet begreep.”

Eenzaamheid

Er zijn twee dingen die ervoor kunnen zorgen dat je iets leert na het consumeren van een boek of serie, denkt Helin. „Als ik een boek heel goed vind inspireert me dat tot nieuwe gedachten of voel ik me erdoor gezien en herkend, en dus minder alleen. Dat laatste is wat liefhebbers van The Bridge ook vaak hebben. Saga en haar collega Henrik worstelen met eenzaamheid, net als heel veel mensen in het echte leven.”

Red Light District

Behalve als haar rol als de geweldige en tegelijk wereldvreemde rechercheur Saga Norèn in The Bridge is Helin ook bekend van haar grote rol in maatschappelijke discussies over zaken als gelijke rechten voor vrouwen, #MeToo en prostitutie. Nu ze in Amsterdam is wil ze graag haar mening over de rosse buurt ventileren. Die is haar een doorn in het oog. „Volgens mij is het is ver beneden onze menselijke waardigheid en zijn er alleen maar slechte redenen om het in stand te houden. Iemand stuurde mij op Instagram een bericht waarin hij stelt dat er heel weinig verkrachtingen plaatsvinden in Nederland omdat je hier voor vijftig euro naar de hoeren kan. Ik heb het uitgezocht en het is onzin. Sterker nog: Nederland zit wat verkrachtingen betreft boven het EU-gemiddelde. Volgens mij is er geen enkele reden om mensen als gebruiksvoorwerp te gebruiken. Het moet stoppen. De eerste keer dat ik het erover had, dacht ik dat heel veel mensen er zo over denken en dat jullie ‘gewoon’ vergeten zijn er iets aan te doen. Maar ik kreeg veel woedende reacties, waarvan ‘bemoei je met je eigen zaken’ de vriendelijkste was. Als die raamprostitutie zo oké is, waarom zegt elke man die ik ernaar vraag dan dat hij nog nooit bij een prostituee is geweest? Het klopt niet. Ik zag zojuist ergens een kaartje van Amsterdam aan de muur hangen waarop stond aangegeven waar het Konkinklijk Paleis, de taxistandplaats en waar de prostituées te vinden zijn. Dat is toch absurd!”

Na het levendige gesprek flitst de Zweedse richting lift om opnieuw energiek voor de dag te komen bij het volgende gesprek met een Nederlandse verslaggever. Voor vanavond staan er ook nog een première en een talkshow op het programma.

Het vierde seizoen van The Bridge is sinds deze week te zien op lumiereseries.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
The Bridge: het einde van Saga
Sluiten