Sander Schomaker
Sander Schomaker Entertainment 22 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Shirtjes toveren magische verhalen boven tafel

Met de herstart van de Eredivisie keert ook het voetbalprogramma Shirtje Ruilen van Frank Evenblij terug op de buis bij RTL7. Opnieuw vindt Evenblij prachtige verhalen, die spontaan naar bovenkomen als (oud)voetballers hun vaak indrukwekkende shirt-collectie laten zien aan de presentator.

Zo blij

,,Ik ben zo ontzettend blij met dit format”, zegt Evenblij enthousiast. ,,Het is heel leuk om te doen en ook de voetballers en oud-voetballers vinden het leuk om mee te doen. Soms benaderen ze mij uit zichzelf om over hun shirts te praten. Achter ieder shirt zit een verhaal en soms zijn dat echt verhalen die beklijven.”

Daarmee doelt Evenblij bijvoorbeeld op de eerste uitzending van het tweede seizoen, maandagavond om 22.00 uur na Voetbal Inside. Daarin vertelt Arnold Bruggink het zeer indrukwekkende verhaal over zijn tijd bij het Duitse Hannover 96, waar doelman en aanvoerder Robert Enke zelfmoord pleegde. Enke was al jaren depressief en gooide zich in 2009 voor een trein. Bruggink, die de aanvoerdersband daarna moest overnemen bij Hannover, houdt het niet droog als hij vertelt over die moeilijke periode in zijn loopbaan.

De oud-PSV’er vertelt ook een veel luchtiger verhaal over zijn tijd in Spanje bij Real Mallorca. Als hij het Espanyol-shirt van Jordy Cruijff – uiteraard met nummer 14 – laat zien, komt hij met een prachtige anekdote over een ‘aanmoedigingspremie’ van Celta de Vigo. Het in degradatienood verkerende Celta bood de spelers van het al veilige Mallorca 18.000 euro de man om te winnen van Espanyol, dat ook in degradatienood zat. Mallorca accepteerde de deal en Bruggink ontving drie dagen na de afgetekende 4-2 zege op Espanyol, stiekem op een wc in het stadion van Mallorca een envelop van aanvoerder Marcos Martin met daarin 18.000 euro in briefjes van vijfhonderd.

Bij haast alle spelers waar hij langsgaat komt Evenblij een shirt tegen met dezelfde naam. ,,Clarence Seedorf”, zegt de tv-maker. ,,Iedere Nederlander die ooit tegen Seedorf heeft gespeeld, heeft een shirt van hem in de kast. Onder voetballers wordt hij absoluut gezien als één van de allergrootsten en dat is hij natuurlijk ook. Seedorf heeft echt een krankzinnige carrière gehad. Alleen al dat Champions League-verleden van hem, dat is toch ongelooflijk?”

Naast spelers en oud-spelers is er in Shirtje Ruilen ook plek voor shirtverzamelaars. Zo komt er maandagavond een man aan het woord die een gedragen shirt van niemand minder dan Diego Armando Maradona heeft weten te bemachtigen. ,,Ook dat zijn vaak boeiende en zeer interessante verhalen. Hoe komt zo’n verzamelaar aan dat shirt? Zo is er een man in Utrecht die heeft het shirt van Marco van Basten uit de Champions League-finale van AC Milan tegen Steaua Boekarest in zijn bezit. Dat heeft hij ooit van Joop van Basten, de vader van Marco gekregen. Maar het is een heel bijzonder shirt, want in die tijd mocht er nog geen shirtreclame worden gedragen in de Champions League. Dus het is dat prachtige witte uitshirt zonder reclame en hij heeft er later nog een handtekening op laten zetten door Marco. Het hangt nu in die man zijn sportzaak in Utrecht. Hij vertelde mij dat er soms Italianen binnenkomen die spontaan door hun knieën zakken en beginnen te huilen als ze dat shirt zien. Er is al tienduizend euro op geboden door een Italiaan, maar die man uit Utrecht zegt dat hij het nooit van zijn leven zal verkopen. Dat is toch prachtig?”

Evenblij is al bij veel spelers langs geweest, maar er is één verhaal dat hij nog graag wil afmaken. ,,Ik ben een keer bij de Duitse oud-speler Olaf Thon geweest om over dat incident met Ronald Koeman op het EK 1988 te praten. Destijds veegde Koeman zijn kont af met het shirt van Thon na afloop van de zege van Oranje op de aartsrivaal in de halve finale. Ik kwam met Thon in contact via Youri Mulder, die met hem had gespeeld bij Schalke 04. Thon vertelde dat het hem nog steeds pijn in zijn hart deed dat Koeman dat had gedaan. Daarom wil ik nog een keer bij Ronald langs om hem daarop te laten reageren en vervolgens daarmee weer naar Thon te gaan. Die afspraak met Koeman gaat er zeker komen, dus dat verhaal kan ik maken.”

Dat zou betekenen dat er een derde seizoen moet komen van Shirtje Ruilen en dat is goed nieuws voor liefhebbers van mooie, originele voetbalverhalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.