Johan van Boven
Johan van Boven Entertainment 29 jan 2018 / 12:57 uur

Mokken en tassen maken hype De Luizenmoeder compleet

De populariteit van het tv-programma De Luizenmoeder gaat veel verder dan alleen de drietrapsraket qua kijkcijfers (844.000, 1,4 miljoen en afgelopen zondag 2,4 miljoen). Het schot in de roos van AVROTROS heeft nu zelfs een carnavalskraker opgeleverd en er zijn mokken, T-shirts, tassen en klokken te koop met voornamelijk uitspraken van Juf Ank. Dan weet je dat er sprake is van een enorme hype.

Voor wie niet bij de vele tv-kijkers en terugkijkers (ook nog eens meer dan een miljoen mensen) hoort; de komedieserie gaat over een vrijgezelle moeder die te maken krijgt met op z’n zachtst gezegd tenenkrommende situaties op basisschool De Klimop. De gênante scenes zijn heel herkenbaar voor mensen die regelmatig op een schoolplein te vinden zijn en ook leerkrachten zullen paralellen kunnen trekken met hun eigen werk.

Fijn dat je er bent

Naast Hannah (gespeeld door Jennifer Hoffman) is vooral Juf Ank een populair personage. Haar uitspraken worden tijdens afleveringen veelvuldig gedeeld op social media en André van Duijn greep haar welkomstlied aan om in De Wereld Draait Door een nieuwe carnavalskraker ten gehore te brengen. Voor de grap, zei hij achteraf. De Gebroeders Rossig aarzelden niet en knutselden snel een carnavalsnummer (‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent. Ben je voor het eerst hier of ben je al bekend?’) in elkaar.

De carnavalskraker van De Gebroeders Rossig:

Ook verschillende webshops spelen gretig in op de ontstane hype. Op giftsenmore.nl zijn voor 7.95 euro mokken te koop met teksten van Juf Ank. ‘Niet zwaaien. Niet zwaaien. Nu. Niet. Meer. Zwaaien!’, ‘Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij bijzonder’, ‘Stamp met je voeten, zet je handen in je zij’, en ga zo maar door.

Voor eigenaresse Kim Soeting begon het als een geintje. „Op het schoolplein wordt ongelooflijk veel over De Luizenmoeder gesproken, zeker toen we op een gegeven moment voor het raam van de klas stonden te zwaaien”, aldus de 37-jarige moeder van een zoontje van 7. „Rond juffendag verkoop ik regelmatig cadeautjes voor leerkrachten op mijn site en afgelopen vrijdag zette ik er voor de grap een Juf Ank-mok tussen. Voordat ik het wist stroomden de bestellingen binnen. In het weekend heb ik er tientallen verkocht en voor een eenmansbedrijfje is dat best veel.”

Vooral mokken met teksten van Juf Ank zijn populair. Foto: giftsenmore.nl

Ook ukkepuk.shop verkoopt mokken, tassen en klokken met de populairste uitspraken van de komedieserie. „De mokken zijn het populairst”, zegt Marieke Lodewijk van de webshop. „We hebben er afgelopen weekend enkele honderden verkocht. Zondag was zelfs de beste dag sinds onze webshop in de lucht is. Hopelijk houdt deze hype nog even aan.”

Goedkoop

Voor creatievelingen die liever zelf knutselend meegenieten van de hype heeft Marisca Kenter-Van der Zwaan op mamablogger.nl tips op een rij gezet om op een goedkope manier een Luizenmoeder-mok te maken. „Koop bij de Action een mok voor 1,50 euro en een watervaste stift. Even oefen met de letters en je hebt voor een paar euro een leuk cadeautje voor de juf. Als knipoog naar het zwaaien kun je er ook nog een handje van bijvoorbeeld karton aan hangen. Ik hou alles altijd graag zo goedkoop mogelijk, zodat alle kinderen in de klas mee kunnen doen.”

Juf Ank (midden) is razend populair onder de kijkers van De Luizenmoeder. Foto: AVROTROS

De blogster schreef in het verleden al vaker over cadeautjes voor de juf. „Die blogs worden altijd goed gelezen, dus vroeg ik me af wat ik met de hype rond De Luizenmoeder kon doen. Er is al zo veel over gezegd en geschreven dat ik iets anders wilde dan alleen mijn mening over de serie geven”, aldus de moeder van twee zoontjes. „Op deze manier kan iedereen zijn eigen originele mok maken. In twee dagen heb ik al enorm veel reacties gehad en was er een duidelijk piek in de bezoekcijfers te zien. Als de hype nog heel lang aanhoudt, bedenk ik wellicht weer iets nieuws.”

Komend weekend krijgt de gekte rond De Luizenmoeder nog eens een extra zetje door het debuut van Juf Ank in de TV Kantine. Die mokken zijn natuurlijk leuk, maar een persiflage is natuurlijk het allermooiste compliment voor AVROTROS.

Reageer op artikel:
Mokken en tassen maken hype De Luizenmoeder compleet
Sluiten