Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 26 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

Het heftige verhaal achter de nieuwe First Aid Kit

Het begon allemaal tien jaar terug met hun a capella in een bos gezongen cover van Tiger Mountain Peasant Song van Fleet Foxes, die een dikke YouTube-hit werd. Schoolgaande pubermeisjes waren ze toen nog, inmiddels zijn de prachtig zingende Zweedse folkzussen Johanna (27) en Klara Söderberg (24) van First Aid Kit hard op weg om wereldsterren te worden. Niet in de laatste plaats dankzij een Renault-commercial waarin hun liedje My Silver Lining (77 miljoen Spotify-streams inmiddels) een hoofdrol speelde. Deze week verscheen hun nieuwe album Ruins, een plaat met een verhaal.

Burn-out

„Een klassieke break-up plaat is het, behoorlijk donker, en zo voelden wij ons ook toen we de liedjes maakten”, vertelt Klara Söderberg in een kamer in het Amsterdamse Okura Hotel, waar zij en haar zus Johanna op een druilerige doordeweekse wintermiddag net met een paar rolkoffers zijn binnengekomen. Johanna schuift aan: „Na ons vorige album, Stay Gold, waren we opgebrand. We hadden zes jaar aan één stuk door opgetreden. We bleven maar bezig: deden we bijvoorbeeld vijf optredens achter elkaar en daarna nog een paar grote Amerikaanse talkshows. Want het was allemaal heel belangrijk. Natuurlijk, er was druk vanuit het label en het management, maar we verlangden het ook van onszelf. Dit was namelijk alles wat we altijd zo hartstochtelijk hadden gewild. Bij elke aanbieding voor een optreden was het: ‘hoe kunnen we hier nou nee tegen zeggen!’ Totdat het echt niet meer ging, we nergens meer van genoten en we alleen maar heel moe en somber waren. Je merkt pas dat het te veel is wanneer het te laat is.”

Zonnig

De zusjes besloten, ondanks het feit dat alles carrièretechnisch gezien op rolletjes ging, voor onbepaalde tijd de stekker uit First Aid Kit te trekken. Klara verhuisde voor de liefde naar het Engelse Manchester en Johanna bleef in Zweden. „Maar die relatie liep stuk”, vertelt Klara. „Na twee jaar kwam ik terug naar Zweden en besloten Johanna en ik samen naar Los Angeles te gaan. We wilden weg en verder met First Aid Kit, het plan was om in L.A. gefocust aan de liedjes voor onze nieuwe plaat te werken werken. In het zonnige Californië hoopten we ook van zware gemoed af te komen. Maar dat viel tegen, ik was hartstikke verdrietig over mijn stukgelopen relatie en voelde me heel kwetsbaar. In die sfeer en stemming schreven we de meeste liedjes die op Ruins staan.”

„Wanneer we dit verhaal vertellen voelen we ons altijd een beetje schuldig”, zegt Johanna. „Het klinkt als verwend geklaag, terwijl we de leukste baan ter wereld hebben. Maar de meeste mensen hebben geen idee hoe het is om een artiest te zijn en om te touren, ze zien alleen het glamoureuze deel van het muzikantenbestaan. Slechts tien procent is glamour, de rest is hard werken. Op het podium staan, je eigen liedjes spelen en een connectie maken met het publiek is fantastisch, maar dat is helaas maar een heel klein deel van het vak.”

Liefde wint

De Söderberg-zusjes hebben van hun ervaringen geleerd, ze doen het nu veel rustiger aan zeggen ze. De liefde voor muziek, waarvan ze in hun donkerste periodes dachten dat die ook weg was, voelen ze weer van hun hart tot in hun kleine teen. „We wisten dat we het ergste gehad hadden toen de liedjes opeens achter elkaar ontstonden. Toen kwam het besef dat we ‘het’ nog hadden. We konden niet wachten om de studio in te gaan en ze op te nemen. Het was een heftige tijd, maar we zijn zó ontzettend trot op Ruins en kunnen niet wachten om hem aan iedereen te laten horen.”

Ruïns van First Aid Kit is nu overal te koop en te streamen. Op 7 maart speelt First Aid Kit in Paradiso in Amsterdam en op 30 juni op festival Down The Rabbit Hole in Ewijk, vlakbij Nijmegen..

#MeToo

Vorig jaar bracht First Aid Kit op International Women’s Day het liedje You Are The Problem Here uit, dat gaat over seksueel geweld. „Dat schreven we nadat we het zoveelste bericht over een verkrachtingszaak hadden gelezen waarin het vonnis niet in verhouding stond tot de ernst van de misdaad”, vertelt Johanna. „Seksueel geweld en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn ook in de muziekindustrie een groot probleem. Ook in de muziek delen mannen de lakens uit.” Klara: „Zelf hebben we nog nooit iets aan den lijve ondervonden, maar van vrienden en collega’s horen we veel slechte verhalen grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Online hebben we er wel veelvuldig mee te maken, van commentaar op hoe we ons kleden tot mannen die dreigen dat ze ons zullen verkrachten.” Johanna: „Als vrouw moet je altijd op je hoede zijn, altijd moet je nadenken over hoe je thuis moet komen, of iemand wel te vertrouwen is, hoe je je moet kleden. Als wij een keer optreden zonder make-up en zonder uitgebreid over onze kleding na te hebben nagedacht, is dát waar het na afloop over gaat. Dat is dan ineens een statement. Een man kan gewoon in spijkerbroek en t-shirt op het podium gaan staan en dan is dat cool. Ik denk niet dat veel mannen zich dat realiseren.” Klara: „Ik ben zó blij dat er nu eindelijk eens in het openbaar over gepraat wordt, want dat is de enige manier waardoor er iets kan veranderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het heftige verhaal achter de nieuwe First Aid Kit
Sluiten