Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 17 jan 2018 / 12:31 uur

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen

De 20e muziekmarathon Vrienden van Amstel LIVE! barst donderdagavond los in Ahoy. Dat aantal levert heel wat bijzondere cijfers op.

15 januari 1998

werd de eerste ‘Vrienden’ gehouden in café De Heeren Van Amstel LIVE! aan het Thorbeckeplein in Amsterdam. De presentatie was in handen van Barry Hay, zanger van Golden Earring. De tweede editie is al in Ahoy in Rotterdam.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen
Barry Hay van Golden Earring. / Paul Bergen | ANP

13.000 vrienden

kwamen op de eerste Ahoy-editie af. In twintig jaar tijd is Vrienden van Amstel LIVE! uitgegroeid tot een mega-event. Voor dit jubileumjaar werden alle 190.000 tickets verkocht, voordat ook maar één artiest bekendgemaakt was. Mensen vertrouwen inmiddels blind op de line-up en het spektakel onder de vertrouwde kroonluchter aan het dak van de hal.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen
Een van de vaste Vrienden: DI-RECT. / Vrienden van Amstel LIVE!

1,5 miljoen mensen

zijn tot nu toe ‘de grootste Amstel- en meezingkroeg van Nederland’ al binnengestapt. Jubileumserie 2018 bestaat uit liefst 14 avonden. Alleen Doe Maar overtrof ooit dat aantal ooit met 16 uitverkochte shows achtereen. Zie een video uit het jaar 2000:

25 artiesten

staan deze keer op ‘de poster’, nooit eerder waren het er zoveel. Daar gaat-ie: Marco Borsato, Kensington (zie de video uit 2016), Guus Meeuwis, Nick & Simon (de gastheren), Rondé, Paul de Leeuw, André Hazes, Bløf, Xander de Buisonjé, VanVelzen, 3JS, Jacqueline Govaert, Diggy Dex, Kraantje Pappie, Lil’ Kleine, Gers Pardoel, Broederliefde, Nielson, Rowwen Hèze, DI-RECT, Typhoon, Mr. Probz, Brainpower en Jeroen van Koningsbrugge.

1000 mensen

werken voor en achter de schermen tegenwoordig aan Vrienden van Amstel LIVE! mee. 5 dagen lang wordt er 24 uur per dag non-stop doorgebouwd aan het telkens weer nieuwe decor. Zo worden 840 bewegende lampen gebruikt. Dat zijn er meer dan tijdens sommige stadionconcerten.

250 biertappers

staan elke avond klaar om de glazen te vullen, want geen Vrienden van Amstel LIVE! zonder pils natuurlijk. Na show 14 hebben 3500 mensen achter de taps gestaan.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen
Xander de Buisonjé tijdens 'VVAL' 2010. / Marcel Hemelrijk | ANP

2015 was het jaar

dat voor de eerste noot had geklonken geen enkele optredende artiest bekendgemaakt was. Toch was editie 17 vooraf uitverkocht. Anouk opende de gedenkwaardige Vriendenreeks.

743 nummers

zijn in de vorige 19 afleveringen door in totaal 116 verschillende artiesten gespeeld. Guus Meeuwis heeft met 12 optredens het meest op het podium gestaan en van die 743 nummers nam hij er 95 voor zijn rekening. Eén daarvan was in 2002 met Clouseau:

2017 was het jaar

dat Rowwen Hèze en Typhoon een verrassende mash-up brachten van de nummers Limburg en Zandloper. Vrienden van Amstel LIVE! staat bekend om de samenwerkingen van artiesten. Limburg en Zandloper maakten eens te meer duidelijk dat muzikale culturen via uitersten in Ahoy kunnen worden samengebracht.

3 artiesten

beëindigden hun carrière tijdens de laatste show van Vrienden van Amstel LIVE! Het ging om Is Ook Schitterend (IOS) in 2010, Kane in 2014, en Acda en De Munnik in 2016.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen
Het slotakkoord van Acda & De Munnik. / Remko de Waal | ANP

20 jaar

Vrienden van Amstel LIVE! was verder goed voor 2700 hotelovernachtingen, 4000 lunches, 7000 diners, 982 kilometer kabel, 58 vrachtwagentrailers, 300 ton staal en 298 vierkante meter LED-video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen
Sluiten