Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 6 dec 2017 / 06:52 uur

Succesregisseur Johan Nijenhuis over Gek van Geluk

Regisseur Johan Nijenhuis (49) over zijn nieuwe romantische komedie Gek van Geluk, slechte recensies, hoge bezoekersaantallen en #MeToo.

Plien van Bennekom
Toen ik erover nadacht wie die hoofdrol in Gek van Geluk kon gaan spelen, moest ik denken aan Bennie Stout, een andere film van mij, waarin Plien een bijrol heeft. Daarin speelt zij de vrouw van de burgemeester die op het moment dat haar gruwelijk verwende zoontje door Sinterklaas in de zak wordt meegenomen een meesterlijke scène neerzet waarbij je niet weet of je moet lachen of met haar mee moet huilen. Ik heb haar gevraagd een kop koffie te komen drinken, we hebben het script samen gelezen en hebben er allebei nog twee nachtjes over geslapen.

Matteo van der Grijn
De andere hoofdrolspelers zijn wél komen auditeren, met Plien als tegenspeelster, zodat we de rest van de cast om haar heen konden samenstellen. Dan kijk je met wie de wisselwerking het best is en wie elkaars grappen het best aanvullen. Matteo, met wie ik eerder werkte voor Toscaanse Bruiloft, is een heel erg goede acteur en heeft het geluk dat-ie er bijzonder mannelijk uitziet, maar hij speelt zelden grappige rollen, dus het was even de vraag hoe dat zou uitpakken. Bij de auditie bleek hij precies aan te voelen waar de grappen moesten zitten.

Improvisatie
Dit is de film waarbij we veruit het meest hebben geïmproviseerd. Met dit ensemble acteurs was het heel leuk om, wanneer er drie of vier takes goed opstonden de scène nog even buiten de lijntjes op te nemen. Opdracht was er even elke grap in te gooien waarvan je denkt dat-ie niet kan of mag. Daar zijn veel van de allerleukste grappen uitgekomen en die zitten vaak in de film.

Bezoekersaantallen
Mijn taak is om een zo grappig mogelijke film af te leveren en hoeveel mensen er de deur voor uitkomen heeft met allerlei factoren te maken. Met de concurrentie en het weer bijvoorbeeld. Onze Jongens heeft nét niet de 400.000 aangetikt, daar baal ik nóg van. Mijn succesvolste film was Verliefd Op Ibiza met meer dan 700.000 bezoekers. Dat was een enorme voor-elk-wat-wilsfilm. Het ging van jongetjes van 13 die voor Armin van Buuren kwamen tot vrouwen van 60 die fan waren van Simone Kleinsma.

Plien van Bennekom (rechts) en Carly Wijs./Filmdepot

Recensies
Klopt, mijn films krijgen met name in de zogenoemde kwaliteitskranten matige recensies. Daar lig ik niet wakker van. Kijk, als de hoofdredacteur van een krant zijn filmrecensent de opdracht meegeeft om op zoek te gaan naar obscure pareltjes voor een select publiek, dan gaat die ook op zoek naar die bijzondere Aziatische film en naar dat werk van die onderdrukte Georgische filmmaker. Dat hoort bij die kranten. Populaire films worden gelukkig door andere media weer goed opgepakt.

Johan Nijenhuis./ANP

#MeToo
Tot nu toe heb ik mij onthouden van elk commentaar en laat ik daarbij blijven. Als ik vandaag zeg dat er heel veel blauw bij zit, dan kan morgen weer blijken dat er juist heel veel rood bij komt en overmorgen komt er geel bij. Begrijp je wat ik bedoel? Nee? Als ik er nu een uitspraak over doe, is die meteen in beton gegoten. Zolang het allemaal nog in beweging is, vind ik dat ik er niets over moet zeggen. Ik weet niet van de hoed en de rand en dan is mijn mening de zoveelste mening.

Gek van Geluk is vanaf donderdag te zien in de Nederlandse bioscopen. 

Gek van Geluk in ‘t kort

In Gek van Geluk kruipt Plien van Bennekom in de rol van single moeder Lena. Ze schrijft liefdesliedjes, maar door een gebrek aan romantiek komt er weinig meer uit haar pen. Dan verzint haar beste vriendin, de zangeres Valerie (Carly Wijs), een oplossing. Ze huurt een werkloze acteur in om Lena’s hoofd ter inspiratie op hol te brengen. Lena valt als een blok voor de aantrekkelijke Hugo (Matteo van der Grijn) en het plan lijkt te slagen. Tot Lena’s buik zo vol vlinders zit dat een nieuwe hitsingle wel het laatste is waar ze aan denkt. In een wanhopige poging om Lena alsnog aan het schrijven te krijgen, zet Valerie hun jarenlange vriendschap op het spel en confronteert Lena met de waarheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Succesregisseur Johan Nijenhuis over Gek van Geluk
Sluiten