Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 5 dec 2017 / 08:37 uur

Lost Frequencies: de man van 1 miljard streams

De jonge Belgische dj Lost Frequencies slechtte de kaap van een miljard streams op Spotify en lanceert zijn nieuwe single Crazy. “Mijn leven is een beetje zot.”

De man van 1 miljard streams op Spotify komt opgevouwen op de achterbank van een klein autootje aanrijden bij het hoofdkwartier van Armada, zijn Nederlandse platenmaatschappij in Amsterdam. Een entree die in schril contrast staat met zijn status in de dancemuziekwereld. Als Lost Frequencies reist de 24-jarige Brusselaar de wereld af om clubs en festivals op zijn kop te zetten. En dat terwijl hij een paar jaar terug nog een economiestudentje was dat anoniem liedjes in elkaar knutselde op zijn studentenkamer.

Een van de liedjes die hij in zijn, zoals Belgen dat noemen, studentenkot maakte was Are You With Me, dat inmiddels 406 miljoen keer gestreamd is op Spotify en in 18 landen op nummer 1 stond. Zijn andere grote hit Reality staat inmiddels op 206 miljoen en nieuwe single Crazy, een paar dagen terug gelanceerd, tikt alweer bijna de 2 miljoen aan.

Glaasje water

„De productie van Are You With Me was een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet”, zegt De Laet, die met een glaasje water – terwijl je misschien eerder champagne zou verwachten bij bovenstaande successen – voor zijn neus op een stoel heeft plaatsgenomen. „Ik had niet meer dan een laptop en een koptelefoon toen ik het maakte en het was niet goed afgemixt. Tóch is het zo groot geworden. Dan zie je toch dat sfeer en melodie uiteindelijk belangrijker zijn dan techniek.”

Zonderling

Kan wel zijn, maar inmiddels is Lost Frequencies een pro. Zijn nummers klinken perfect tot in ieder detail detail, hij heeft een team om zich heen verzameld en onlangs begon hij zijn eigen label genaamd Found Frequencies. De eerste muziek die daarop uitkwam is de eerder genoemde nieuwe single Crazy, een samenwerking met het Nederlandse house-duo Zonderling. „Maar Found Frequencies is niet alleen bedoeld als een thuis voor mijn eigen muziek. Hopelijk wordt het ook een plek voor aanstormende talenten. Ik ben ook van plan om een aantal clubplaten op het label uit te brengen en voor de rest valt de sound samen met alles wat ik al draai in mijn sets en wat ik in mijn playlists zet.”

Het succes is hem duidelijk niet naar het hoofd gestegen. De Laet is bijzonder aardig en hij vertelt nog dezelfde vrienden en vriendin te hebben als voor zijn succes. „Mijn vrienden vinden het leuk dat ik de wereld overvlieg met mijn muziek, maar we hebben het meestal gewoon over alle andere dingen waar begintwintigers het over hebben. Mijn leven is een beetje een grap, vind ik. Niet de muziek die ik maak, maar het overdreven gedoe eromheen met al die securitymannen in clubs en zo. Daar heb ik helemaal niets mee.”

Simpele melodieën

De Laet heeft iets bijzonders, noem het muzikaliteit in combinatie met gevoel voor wat de massa wil horen. „Ik ben niet bang om simpele melodieën te maken. Daar luisteren mensen graag naar. Je hoeft het niet zo ver te zoeken.”

Zelf vindt hij overigens – bescheiden als hij is – dat zijn succes vooral een kwestie van geluk is, van het op het juiste moment de juiste muziek maken. „Tien jaar geleden was er veel minder dance op de radio dan tegenwoordig, zeker buiten Nederland. Toen brak de tijd van Robin Schulz, Felix Jaehn en Kygo aan. Hun muziek werd niet alleen op dancestations gedraaid, maar ook bij meer traditionele radiozenders met een veel bredere doelgroep. Zo gingen de kinderen én hun ouders naar die muziek luisteren en werd het groot. Ik kwam daar ook bij en maakte dus muziek die een hype werd. Dat is geluk hebben.”

En die 1 miljard streams vindt hij eigenlijk maar ‘zot’. „Het is geweldig, maar veel meer dan een getal is het ook niet. Het is niet zo dat ik dankzij die 1 miljard streams ineens heel goed slaap of zo. Het is wél zo dat ik dankzij die twee hits alle dingen kan doen die ik wil doen, en daar ben ik heel dankbaar voor. Verder leef ik gewoon mijn leven en is iedere dag een nieuwe challenge.”

Crazy en de andere liedjes van Lost Frequencies zijn te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten. Zijn debuutalbum Less Is More kwam uit bij Armada Music en is te koop in platen- en onlinewinkels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Lost Frequencies: de man van 1 miljard streams
Sluiten