Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 12 dec 2017
Leestijd: 5 minuten

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Ergens in een studio in Amsterdam Zuidoost broeden Jonna Fraser en Mael nog op de titel voor hun aankomende track, die verder zo goed als klaar is. Hoewel Mael zijn eerste hit nog moet scoren blijkt hij al behoorlijk zeker van zijn zaak. „Ik heb een doel voor ogen en ga dat halen”, zegt hij gulzig. Best logisch, want waar het voor hem vorig jaar met een paar filmpjes op Instagram begon, heeft hij inmiddels een platendeal met Top Notch en binnenkort dus een track met Jonna.

„Ik had die filmpjes op internet gezien”, vertelt Jonna Fraser. „Ik vond het keihard. Mael combineert zang en rap, net als ik. Daarom vond ik dit ook meteen de meest logische jonge artiest om te begeleiden.”

‘Ik ben al jaren bezig’

Dat hij wel eens een perfecte begeleider kan zijn, twijfelen we bijna niet over. Want wie denkt dat Jonna Fraser (25) net zelf komt kijken heeft het mis. Hoewel hij pas sinds twee jaar enorme hits scoort, is de rapper/zanger al sinds zijn twaalfde bezig met muziek. „Voor sommigen lijkt het dus alsof mijn carrière heel snel is gegaan, maar ik wil benadrukken dat ik al jaren met muziek bezig ben. En ja, sinds twee jaar gaat het onwijs lekker, maar daar stond ik eigenlijk pas recent bij stil. ‘Wow, dit heb ik toch maar even geflikt’, dacht ik toen opeens.”

Hit

De rapper/zanger heeft zeker iets om trots op te zijn. De EP Blessed uit 2016 belandde op de eerste plek van de albumcharts en de recente opvolger, Blessed II deed precies hetzelfde. Eigenlijk verandert alles was Jonna aanraakt in goud. Denken ze dat deze samenwerking ook een hit wordt? „Ik heb wel het gevoel dat ook deze goed ontvangen gaat worden”, zegt Jonna lachend. „Al weet je tegenwoordig echt niet meer wat een hit wordt. Het publiek wil steeds iets anders.”

„Ik ben nieuw”, voegt Mael toe. „Ik denk en hoop dat dat wel in mijn voordeel gaat werken. Mensen zijn toch nieuwsgierig als ze ‘een nieuwe’ met Jonna horen.”

‘Ik was niet zo goed’

De jonge artiest is best een beetje nerveus voor wat komen gaat. „Maar hij is een mannetje op zichzelf hoor”, zegt Jonna daar over. „Hij heeft niet veel begeleiding nodig, maar neemt gelukkig wel advies aan. Ik moest heel erg gestuurd worden toen ik net begon. Ik werd begeleid door Murda Turk. Die stuurde me regelmatig weg met de boodschap dat het beter moest. Dan was ik boos, want ik vond het wel heel goed. Achteraf had hij eigenlijk altijd terecht commentaar op mijn tracks. Ik was helemaal niet zo goed als Mael toen ik begon, maar dat zag ik toen anders.”

Nu is Jonna Fraser landelijk bekend. Niet alleen met zijn muziek, maar ook als persoon. Over dat stukje bekend worden leert Jonna ook het een en ander aan Mael. „De laatste tijd is het herkend worden bij mij niet zo heel chill meer”, legt Jonna uit. „Steeds meer mensen komen echt in mijn privé, vinden uit waar ik woon en bellen dan aan bijvoorbeeld. Maar het hoort erbij. Dat leg ik ook aan hem uit, met de boodschap dat het in het begin leuk is, maar dat artiest zijn ondernemerschap is, en dus meer is dan alleen muziek maken en daar goed mee scoren.”

„Ik hou er wel rekening mee dat het kan ontploffen”, vult Mael aan. „Het is mijn doel. Ik wil in grote zalen staan, een ZiggoDome uitverkopen. Daar hoort herkend worden ook bij. Maar Jonna heeft me wel op het hart gedrukt om scherp en gefocust te blijven.” „Heel belangrijk”, vult Jonna aan. „Want als je eenmaal bekend bent, kun je eigenlijk niet meer terug. Ik heb talloze baantjes gehad bij pizzeria’s en in junkfoodzaken voordat ik doorbrak; ik kan daar niet weer achter de toonbank als het straks niet meer goed gaat.”

Goed met je geld omgaan

Goed met het verdiende geld omgaan is dan ook van groot belang. „Dat lijkt me nog best lastig, want mijn moeder zegt mij nu al eens dat ik leef alsof ik al een superster ben”, lacht Mael. „Ik kan wel heel goed met geld omgaan”, zegt Jonna Fraser hierover. „En dat probeer ik hem dus ook een beetje bij te brengen. Je begint je carrière sowieso in de min en moet opbouwen naar iets groots. Investeren. Ik heb dit geleerd van de mensen om mij heen en van het feit dat ik al vanaf mijn zeventiende uit huis ben en rond moest komen. De mensen om mij heen letten er ook wel scherp op dat ik ‘normaal’ blijf doen.”

Allround

Of de twee bang zijn dat het binnenkort wel eens gedaan kan zijn met de Nederlandse urbanscene?” „Nee, want dat moet je alleen zijn als je echt maar één soort hit wilt scoren”, zegt Jonna. „Ik ben bijvoorbeeld heel gevarieerd bezig. Je kunt mij horen op een edm-track met Yellow Claw, ik doe R&B, ik doe hiphop… Ik doe van alles dus ik stress daar niet om.” Mael: „De echt sterke artiesten blijven straks over. Wij zijn allround, dat blijven mensen leuk vinden.” „En als het aan ons beiden ligt zullen we ook in de toekomst nog een aantal keer samen het bewijs voor leveren”, besluit Jonna.

De samenwerking tussen Mael en Jonna Fraser is de eerste in een reeks van zes en is de eerste week van januari te zien en te horen. Naast deze samenwerkingen maken jongeren tussen de 12 – 18 jaar met Rabobank PASSI gedurende het hele jaar kans op aansluitende stages, acties, workshops en masterclasses.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.