Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 21 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Jessica Chastain over Molly’s Game en #MeToo

Het chique Waldorf Astoria aan de Amsterdamse Herengracht past bij een vrouw met de status van Jessica Chastain. De 40-jarige Californische groeide de afgelopen vijf, zes jaar uit van een actrice die vooral bij theaterkenners bekend was tot een van de meest gevraagde actrices van Hollywood, met prominente rollen in bekroonde films als Zero Dark Thirty, Interstallar en The Martian.

Vanaf vandaag is ze in de bioscopen te zien in het op een waargebeurd verhaal gebaseerde pokerdrama Molly’s Game, waarin ze een topskiester speelt die door een vreselijke val de Olympische Spelen mist en vervolgens naar Los Angeles trekt om daar pokertoernooien te organiseren voor the rich and famous uit boven- en onderwereld.

Seksisme

Molly’s Game werd tot verbazing van Chastain voor een Golden Globe genomineerd, zo werd een dag voor dit interview bekend. „Ik heb me de laatste tijd dusdanig uitgesproken over seksisme, discriminatie en vrouwenrechten dat ik dacht dat het mijn carrière zou schaden” zegt ze. „Geen gekke gedachte volgens mij, actrices die me zijn voorgegaan, Debra Winger bijvoorbeeld, zijn soms volledig van de radar verdwenen. Ik ben wel even bang geweest dat ook mij dat zou overkomen. Maar als iemand niet met mij wil werken vanwege mijn opvattingen is dat eigenlijk prima, bedacht ik me toen. Het leven is te kort om misstanden niet aan te kaarten.”

Met tegenspeler Idris Elba, die Molly's advocaat speelt.

Gruwelijk

Kunnen we uit de nominatie van Molly’s Game opmaken dat er dankzij de #MeToo-beweging iets aan het veranderen is in Hollywood? „Ik hoop het”, zegt Chastain. „Een echte verandering gaat tijd kosten. Het zit zó diep. En niet alleen in Hollywood. Het Amerikaanse politieke systeem is bijvoorbeeld gruwelijk voor vrouwen. Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar in de VS beslissen twintig mannen over het beleid inzake dingen als anticonceptie en gezondheidszorg voor vrouwen. Er zit geen énkele vrouw in de kamer wanneer daar beslissingen over worden genomen!”

Politiegeweld

Het is niet alleen aan vrouwen om daartegen te protesteren vindt ze. Chastain vertelt over een interview naar aanleiding van Molly’s Game waarbij een verslaggever – „een vrouw nota bene” – haar vroeg waarom Molly geen vriend heeft in de film. „Aaron (Sorkin, de regisseur van Molly’s Game) nam het woord en legde op een eloquente manier uit dat het een rare vraag was. ‘Niemand heeft Brad Pitt ooit gevraagd waarom hij in een bepaalde film geen vriendin heeft’, zei hij.”

„Er is een dubbele standaard, en ook mannen mogen daar iets van vinden. We maken allemaal deel uit van de maatschappij, maakt niet uit wat je geslacht, seksuele voorkeur of etnische achtergrond is. Als je iets ziet wat niet in de haak is moet je daar iets tegen doen. Als ik in de VS politiegeweld tegen Afro-Americans zie zeg ik daar iets van, ondanks het feit dat ik geen Afro-American ben. Het is belangrijk om te helpen de maatschappij beter te maken.”

Harvey en Spacey

Ze wil nog wel even kwijt dat ze het jammer vindt dat ‘de mannen’ het op dit moment ‘gedaan’ hebben. „De meeste mannen met wie ik in mijn loopbaan gewerkt hebben waren geweldige leraren, partners of collega’s. Dit is geen strijd tussen mannen en vrouwen. Harvey Weinstein en Kevin Spacey maken deel uit van een klein percentage mannen dat zich misdraagt. Maar ze richten wel enorm veel schade aan.”

Chastain ziet een verband tussen #MeToo en de wereld waarin Molly zich beweegt. „Molly’s wereld is er ook een waarin mannen de dienst uitmaken. Molly moet de regels volgen die zijn opgesteld door de mannen om haar heen. Ze probeert zich daarin een weg te banen.”

Molly’s Game is vanaf 21 december te zien in de Nederlandse bioscopen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jessica Chastain over Molly’s Game en #MeToo
Sluiten