Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 20 dec 2017
Leestijd: 5 minuten

Het succes van BLØF: van Zoutelande tot Ziggo Dome

Om maar even bij de titel van het laatste album te blijven: BLØF is AAN. Geen Nederlandse artiest staat zo vaak – 18 noteringen dit jaar – in de Top 2000, er is een deluxe editie van AAN verschenen, komend weekend staan de jaarlijkse decembershows in Paradiso op het programma en volgend jaar maart staan de Zeeuwen voor de derde keer in historie in een uitverkochte Ziggo Dome. Ondertussen krijgt het affiche van BLØF’s eigen festival Concert at Sea vorm en is er ook nog de veel gedraaide single Zoutelande, een duet met voormalig Hooverphonic-zangeres Geike Arnaert.

Verliefd

„Zoutelande is het derde liedje in de BLØF-historie dat we niet zelf hebben geschreven”, vertelt zanger Paskal Jakobsen (43) telefonisch vanuit zijn woonplaats Middelburg. „Het eerste was Holiday In Spain van Counting Crows, Zo Stil was een cover van de Duitse band Jupiter Jones en Zoutelande is een hertaling van Frankfurt Oder van Bosse, een dikke radiohit in Duitsland. Het liedje kwam op ons pad en we werden er verliefd op. Daarover gesproken: het gaat ook over verliefd zijn. Waar de hoofdpersonen in het origineel zijn, maakt niet uit, áls ze maar samen zijn. Zelfs Frankfurt an der Oder, een mistroostige stad in de voormalige DDR, is goed. Onze tekst gaat over twee verliefde mensen in Zoutelande, een Zeeuws kustdorpje dat in de zomer bruist van het toerisme en in het najaar iets desolaats heeft. Zoutelande op een grauwe herfstdag dus, maar laat iedereen vooral zijn eigen interpretatie hebben.”

Spotify

Buiten het genoemde liedje van Bosse heeft Jakobsen weinig opwindende, nieuwe muziek leren kennen de afgelopen jaren. Op de vraag wat er voor hem uitsprong in 2017, blijft het dan ook even stil aan de andere kant van de lijn. Na een seconde of drie: „Steeds meer word ik zo iemand die luistert naar wat hij al kent. Kwalijk vind ik dat eigenlijk. Streamingdiensten als Spotify zijn in principe laagdrempelig, maar ze maken het aanbod zo groot dat ik telkens teruggrijp naar wat ik al ken.”

Jakobsen vindt het vooral interessant om in de metadata van de Spotify’s van deze wereld te duiken om te zien door wie, waar en hoe er naar BLØF geluisterd wordt. „Met de jongens van de band hebben we het er weleens over gehad of we niet net zoals zo veel andere artiesten tegenwoordig eens een los nummer of EP moeten uitbrengen. Maar uit de data blijkt dat we traditionele luisteraars hebben die, anders dan het gros van de Spotify- en Deezer-gebruikers, vooral naar complete albums te luisteren. Vind ik fijn hoor, want ik maak graag albums die ik beschouw als een soort dagboeken van een periode. Wat ook interessant aan die data is: je kunt niet alleen zien waar je het meest beluisterd wordt – wat BLØF betreft Zeeland en de Randstad – je kunt ook precies zien waar het meest naar welke liedjes wordt geluisterd. Daar kunnen we in de toekomst onze setlist op afstemmen.”

Paradiso

Komend weekend staan de jaarlijks terugkerende en al lang uitverkochte shows in Paradiso op het programma, het Amsterdamse poppodium dat in 2018 vijftig jaar bestaat. „Ik kan me nog het gevoel herinneren dat ik had toen ik daar voor het eerst het beroemde trapje naar het podium opliep, dat je beseft: hier hebben alle groten gestaan. Paradiso is de ultieme rock-‘n’-roll-tempel. Het is authentiek en heeft sfeer. Het is natuurlijk een goede zaak dat er in Nederland steeds meer goed geoutilleerde popzalen bijkomen, minpunt is dat die complexen vaak enorm op elkaar lijken. Ik baal bijvoorbeeld dat de oude Tivoli er niet meer is. Omdat er steeds minder van dat soort oude zalen zijn, wordt Paradiso steeds belangrijker.”

Concert At Sea

In 2018 staan er wat BLØF betreft twee dingen centraal: de show in maart in de Ziggo Dome en Concert at Sea, het festival dat BLØF sinds 2006 organiseert op de Brouwersdam, gelegen tussen de eilanden Schouwen-Duiveland (Zeeland) en Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland). Vorige week, drie weken voor Oud en Nieuw, ging in huize Jakobsen de champagne al open toen bleek dat Sting en Alanis Morissette door de boeker zijn binnengehaald. „Met deze namen weten we al dat dit een topeditie wordt. Een line-up voor een festival programmeren is zo’n maf spel. Artiesten moeten kunnen, ze moeten willen en je moet als festival serieus worden genomen. Wat dat betreft was de komst van Lenny Kravitz twee jaar terug heel belangrijk voor ons. Hij heeft de deuren naar artiesten van dat kaliber opengezet.”

Deluxe editie van AAN inclusief cd/vinyl BLØF live op CAS verschijnt bij Sony en ligt nu in de online winkels. BLØF speelt vrijdag 21 en zaterdag 22 december in een uitverkocht Paradiso. Op 10 maart 2018 staat BLØF in de eveneens uitverkochte Ziggo Dome. Concert At Sea vindt plaats op 29 en 30 juni.

Hofleverancier Top 2000

Vorig jaar al was BLØF de Nederlandse hofleverancier van de Top 2000 met 17 noteringen, dit jaar is dat opnieuw het geval en staat de band er dankzij de binnenkomst van Zoutelande zelfs met 18 liedjes in. Hoog genoteerde BLØF-hits in de Top 2000 zijn Mooie Dag, Dansen Aan Zee, Omarm, Harder Dan Ik Hebben Kan, Zo Stil, Aan De Kust en Liefs Uit Londen. De Top 2000 wordt uitgezonden van Eerste Kerstdag 9.00 uur tot en met middernacht op Oudejaarsavond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het succes van BLØF: van Zoutelande tot Ziggo Dome
Sluiten