Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Entertainment 5 dec 2017 / 16:07 uur

Friends eindelijk op Netflix: Top of gedateerd?

Gekke Phoebe, neurotische Monica, dommige Joey, grappenmaker Chandler, rare Ross en knappe Rachel. Jarenlang smeekten de fans Netflix om de Amerikaanse hitserie Friends op te nemen in het aanbod. In andere landen waren de humoristische belevenissen van de zes vrienden uit New York al lang te zien op de streamingdienst, maar in Nederland nog niet. Daar komt nu dus eindelijk verandering in. Per 1 januari 2018 zijn alle tien seizoenen van Friends, dat van 1994 tot en met 2004 liep, op Netflix te zien.

Elf keer gezien

Op social media ging het los toen Netflix ‘We’ll be there for you, ‘cause you’re there for us too’, de themesong van de serie, postte. De fans en niet-fans wisten toen genoeg. „Omdat Friends in Nederland veel aangevraagd werd via het formulier op de hulpwebsite van Netflix, hebben we besloten de volledige serie voor de Nederlandse abonnees beschikbaar te maken”, aldus een Netflix-woordvoerder.

„Ik heb de serie al een stuk of elf keer gezien”, zegt Pieter de Bruyne (39). „De laatste keer was twee jaar geleden, maar het begint toch opnieuw te kriebelen. Mijn favoriete aflevering is ‘The One Where Joey Speaks French’ waarin hij een auditie doet voor een Franstalig toneelstuk. Lachen geblazen.”

Ontzettend blij

„Ik ben hier ontzettend blij mee”, aldus de 18-jarige Naomi Waterfort. „Ik zit nu in seizoen vier. Maar het is wel een gedoe, ik kijk het meestal via Amerikaanse websites of soms op Comedy Central. Nu kan ik het kijken wanneer ik het wil. Rachel is mijn favoriete personage, omdat ze sommige dingen op dezelfde manier aanpakt zoals ik zou doen.”

Maar niet iedereen reageert verheugd. Zo snappen Lesley van Ingen (30) en zijn vriendin Charlotte de Bruijn (22) niet dat Friends straks op Netflix te zien is. „Ik keek het vroeger”, zegt Lesley. „Toen vond ik het wel leuk, maar op een gegeven moment begon de serie me tegen te staan: de personages, dezelfde eentonige grappen. Het is een typische jaren 90-serie. Het is niet meer relevant.”

Tijdloos

Daar is Naomi het niet mee eens: „Friends is juist tijdloos. Ik ben achttien jaar, heb de jaren 90 niet meegemaakt, maar vind de serie fantastisch. En ik ben niet de enige. Met een vriendin app ik vaak als iets leuks gebeurt. Friends gaat over een leuke vriendengroep die langzaamaan volwassen wordt en die op de weg daarnaartoe herkenbare momenten meemaakt die leuk en grappig zijn. Net zoals wij allemaal met onze vriendengroepen meemaken. Neem bijvoorbeeld Rachel. In het begin heeft ze een luizenleventje, wordt ze onderhouden door haar ouders. Ze heeft nooit een baantje gehad, totdat ze serveerster wordt in Central Perk. Ze wil zo laten zien dat ze het wel degelijk zelf kan, dat ze zichzelf kan redden zonder hulp, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Ik vind dat een belangrijk motto.”

Nieuwe series

„Tja, ik begrijp ook wel dat smaken verschillen”, zegt Lesley. „Ik hoef het ook niet te kijken. Maar wat me vooral tegenstaat is dat Netflix de prijs heeft verhoogd. Ik betaal nu 14 euro per maand voor Netflix Premium en verwacht dan dat ze met nieuwe series en films komen en niet met een serie die iedere avond op Comedy Central te zien is.”

Netflix benadrukt het hele jaar bezig te zijn om het aanbod te vernieuwen. „Wij geloven in de vrijheid van zelf kunnen bepalen hoe, wanneer, waar en hoeveel afleveringen je wilt kijken”, aldus een woordvoerder. „Dat geldt ook voor wat je kijkt. Heb je geen behoefte aan Friends, dan kijk je niet.”

Naomi vindt het argument dat Friends op Comedy Central te zien is en daardoor niet voor Netflix geschikt is onzin: „Modern Family en How I Met Your Mother zijn twee vergelijkbare series die ook op Netflix en Comedy Central te zien zijn.” Volgens Pieter heeft iedereen het recht om kritiek te hebben: „Maar volgens mij is dit een serie die populair zal blijven. Friends bijft een brede doelgroep aanspreken. Ik zal zeker weer kijken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Friends eindelijk op Netflix: Top of gedateerd?
Sluiten